Credit Suisse: Αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. δολ. – Μπαίνουν με 10% οι Σαουδάραβες

27/10/2022, 12:14
Credit Suisse: Αύξηση κεφαλαίου 4 δισ. δολ. – Μπαίνουν με 10% οι Σαουδάραβες

Σε ΑΜΚ 4 δισ. ελβετικών φράγκων προχωρά η Credit Suisse - Τεράστιες ζημιές άνω των 4 δισ. το γ' τρίμηνο 2022

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα θα προχωρήσει η Credit Suisse, όπως ανακοίνωσε σήμερα, μετά τις ζημιές ύψους άνω των 4 δισ. φράγκων για το γ’ τρίμηνο 2022.

«Η Credit Suisse ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια με ακαθάριστα έσοδα ~τεσσάρων δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων μέσω της έκδοσης νέων μετοχών σε ειδικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Saudi National Bank, η οποία έχει δεσμευτεί να επενδύσει έως και 1,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα για να επιτύχει ποσοστό συμμετοχής έως και 9,9%», ανέφερε η ελβετική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η τράπεζα σχεδιάζει να μειώσει τη βάση κόστους της κατά περίπου 15% – ή 2,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) – μέχρι το 2025 και δήλωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 5% του εργατικού δυναμικού της – περίπου 2.700 εργαζόμενοι.

Η Credit Suisse έχει επιδιώξει μετασχηματισμούς και στο παρελθόν και έχει αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως αποτυχημένες επενδύσεις hedge funds, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε διακανονισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Deal με Apollo και Pimco

H δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα επιδιώξει να μειώσει τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία της κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ξεκινώντας με την πώληση της δραστηριότητας τιτλοποιημένων προϊόντων σε κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Apollo Global Management και της Pimco. Επιδιώκει επίσης να αποσχίσει την επενδυτική τραπεζική της δραστηριότητα εντός τριών ετών υπό ένα αναγεννημένο εμπορικό σήμα της Credit Suisse First Boston.

Ιστορική στιγμή για την Credit Suisse

Η ιστορική στιγμή για την τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη, όπως δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος Ulrich Koerner, έρχεται καθώς η Credit Suisse αναγνώρισε την «απογοητευτική» επίδοση σε μια περίοδο αβεβαιότητας της αγοράς και της οικονομίας.

«Σήμερα ανακοινώνουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας – μια ριζοσπαστική στρατηγική και ένα σαφές σχέδιο εκτέλεσης για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης, πιο ανθεκτικής και πιο αποτελεσματικής τράπεζας με σταθερά θεμέλια, επικεντρωμένης στους πελάτες μας και τις ανάγκες τους”, δήλωσε ο Lehmann, επιμένοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας “πολιτισμικός μετασχηματισμός», δήλωσε ο πρόεδρος Axel Lehmann.