Δέσμευση από τους κεντρικούς τραπεζίτες Γερμανίας – Γαλλίας για πληθωρισμό 2%

05/12/2022, 13:59
Δέσμευση από τους κεντρικούς τραπεζίτες Γερμανίας – Γαλλίας για πληθωρισμό 2%

«Αυτό δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, μια εκτίμηση. Είναι δέσμευση», ανέφερε ο Βιλερουά.

Αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% εμφανίστηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γερμανίας και Γαλλίας, Χοακίμ Νέιτζελ και Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη στο γερμανικό κανάλι Phoenix.

Ο πρόεδρος της Bundesbank και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας δήλωσαν ότι η αυστηρότερη ώθηση της ΕΚΤ θα δαμάσει τελικά την αύξηση των τιμών που τρέχει επί του παρόντος πέντε φορές τον στόχο της, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μέχρι το τέλος του 2024 ή του 2025», τόνισε ο Βιλερουά. «Αυτό δεν είναι απλώς μια πρόβλεψη, μια εκτίμηση. Είναι δέσμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι θα κρίνει την επόμενη αύξηση επιτοκίων

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες από την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να προχωρήσουν σε ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων και να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες για τη μείωση των περίπου 5 τρισ. ευρώ σε ομόλογα στον ισολογισμό της.

Αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι ακόμα αναποφάσιστοι μεταξύ μιας τρίτης διαδοχικής κίνησης 75 μονάδων βάσης και ενός βήματος μισής ποσοστιαίας μονάδας. Ο Νέιτζελ τόνισε ότι η απόφαση θα καθοδηγηθεί από τα τελευταία δεδομένα.

«Θα έχουμε νέες προβλέψεις για το 2023, το 2024 και για πρώτη φορά για το 2025. Αυτή θα είναι η βάση για την απόφασή μας», τόνισε ο Νέιτζελ. «Είναι σαφές ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν».

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα αυξάνεται το κόστος δανεισμού, ο Βιλερουά απάντησε «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν εταιρείες και νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, το οποίο οι κεντρικοί τραπεζίτες είπαν ότι μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Οι Νέιτζελ και Βιλερουά συνιστούν επιστροφή σε πιο ισορροπημένους προϋπολογισμούς σύντομα.