Τι περιμένουν οι αναλυτές για τα εμπορεύματα το 2023

16/12/2022, 09:31
Τι περιμένουν οι αναλυτές για τα εμπορεύματα το 2023

Αναμένεται μια ισχυρή νέα χρονιά για τα βασικά μέταλλα.

Πολύ καλές επιδόσεις περιμένουν οι αναλυτές της αγοράς ότι θα έχουν τα εμπορεύματα το 2023, με τις περιορισμένες προμήθειες να συμβάλλουν σε περαιτέρω κέρδη στις τιμές της ενέργειας και τις γεωργικές αγορές να οδηγούνται από αλλαγές στις συνθήκες ανάπτυξης.

Τα μέταλλα, ωστόσο, μπορεί να πάρουν ώθηση από την βελτίωση της Κινεζικής οικονομίας. «Το 2022 παρατηρήθηκαν τεράστιες διακλαδώσεις στον τομέα των εμπορευμάτων», λέει ο Albert Chu, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου για το fund, BNY Natural Resources. Ωστόσο, ο σημαντικός φυσικός πόρος που ξεχωρίζει εφέτος είναι το φυσικό αέριο το οποίο έχει βρεθεί στο προσκήνιο.

Από τις 12 Δεκεμβρίου, ο S&P GSCI, ένας δείκτης αναφοράς στην αγορά εμπορευμάτων, διαπραγματεύτηκε 3,8% υψηλότερα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, μετά το ράλι του φυσικού αερίου.

Το επόμενο έτος είναι πιθανό να δει «πολλή αστάθεια, αλλά τελικά υπάρχει μια σπάνια περίπτωση να ρυθμιστεί η προσφορά και οι τιμές να δουν πολύ υψηλότερα επίπεδα», λέει ο Chu. Ακόμα κι έτσι, αναμένει ότι μια μεγάλη διαφορά από εφέτος θα είναι ένα σταδιακό οικονομικό άνοιγμα στην Κίνα, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για μέταλλα.

Η ενέργεια έχει ξεχωρίσει, καθώς «οι παγκόσμιες επενδύσεις για τη διατήρηση των αποθεμάτων έχουν καθυστερήσει σημαντικά τη ζήτηση» και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση, λέει ο Scott Colyer, Διευθύνων Σύμβουλος της Advisors Asset Management. Ο άνθρακας φαίνεται να έχει ωφεληθεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Οι τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα Newcastle που διαπραγματεύεται στο ICE αυξήθηκαν κατά 136% εφέτος από τις 12 Δεκεμβρίου, καθώς η αγορά αναζητούσε εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου.