Μια δεύτερη παγκόσμια ύφεση πλησιάζει αυτή τη δεκαετία, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

11/01/2023, 20:30
Μια δεύτερη παγκόσμια ύφεση πλησιάζει αυτή τη δεκαετία, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 1,7% το 2023 και 2,7% το 2024, από προηγούμενες προβλέψεις για 3% και τα δύο έτη.

Μια δεύτερη παγκόσμια ύφεση πλησιάζει αυτή τη δεκαετία, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα καθώς μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σχεδόν για όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος και το επόμενο έτος.

Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα ενόψει του αυξημένου πληθωρισμού, των υψηλότερων επιτοκίων, των μειωμένων επενδύσεων και των διαταραχών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, Global Economic Prospects.

Κατά τα επόμενα δύο χρόνια, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 2,8% - μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από τον μέσο όρο 2010-2019

«Ήδη καταστροφική» η οικονομική κληρονομιά του Covid

Ο David Malpass, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των παγκόσμιων επιτοκίων απειλούν να προσθέσουν στην «ήδη καταστροφική» κληρονομιά του Covid και τα επακόλουθα των lockdown διεθνώς.

Το ίδρυμα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 1,7% το 2023 και 2,7% το 2024, από προηγούμενες προβλέψεις για 3% και τα δύο έτη.

Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει «εύθραυστη», προσθέτοντας: «υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός, απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για να περιοριστεί, αναζωπύρωση της πανδημίας Covid-19 ή κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσαν να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση

Δύο παγκόσμιες υφέσεις μέσα στην ίδια δεκαετία για πρώτη φορά μετά τον WWII

Αυτό θα σήμαινε την πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που σημειώθηκαν δύο παγκόσμιες υφέσεις μέσα στην ίδια δεκαετία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα απέδωσε στις απότομες επιβραδύνσεις στις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Κίνα τις υποβαθμίσεις -δεδομένου ότι μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για όλες σχεδόν τις προηγμένες οικονομίες και σχεδόν το 70% των αναπτυσσόμενων αγορών.

Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 2,5% το 2022 σε 0,5% το 2023. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιβραδύνσεις αυτής της κλίμακας προμηνύουν παγκόσμια ύφεση», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Η κρίση που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη εντείνεται καθώς οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης επιδεινώνονται», πρόσθεσε ο κ. Malpass. «Η αδυναμία στην ανάπτυξη και στις επιχειρηματικές επενδύσεις θα επιδεινώσει τις ήδη καταστροφικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φτώχεια και τις υποδομές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την κλιματική αλλαγή.»