Η JP Morgan εκτιμά ότι η Ευρώπη γλύτωσε την ύφεση

26/01/2023, 16:10
Η JP Morgan εκτιμά ότι η Ευρώπη γλύτωσε την ύφεση

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σημαίνουν ότι η Ευρωζώνη θα γλυτώσει την ύφεση, εκτίμησε σήμερα (24/01) η JP Morgan. Συγκεκριμένα, «βλέπει» ότι η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ανάπτυξη 1% εφέτος και 0.9% το 2024, αφού όλες οι ενδείξεις από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους μαρτυρούν ότι η οικονομία υπήρξε ανθεκτική.

Η JP Morgan πιστεύει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έφερε «συρρίκνωση» της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά 0.5%, όμως, το πρώτο τρίμηνο θα φέρει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1%, καθώς η ανάκαμψη του δείκτη PMI έχει ήδη σηματοδοτήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ο οίκος αναγνωρίζει ότι η Κίνα αποτελεί τον «Άγνωστο Χ» για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία φαίνεται να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει και περαιτέρω αναστάτωση.

Η JP Morgan έχει μειώσει τις πιθανότητες της ύφεσης τόσο για την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία, εντοπίζοντας την ανθεκτικότητα του ιδιωτικού τομέα, τη γρήγορη εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ήπια χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, σε όλο τον κόσμο.

Με «φόντο» τις καλύτερες των προβλέψεων εξελίξεις σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ευρώπη και Κίνα, ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στο 1.8%, δηλαδή μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ό,τι την περίμενε, στις αρχές του έτους.

Με το «άνοιγμα» της Κίνας να αναμένεται ότι θα φέρει ανάπτυξη περίπου 7% και την Ευρώπη να αποφεύγει την ύφεση, η JP Morgan «βλέπει» τώρα την παγκόσμια οικονομία να ανακάμπτει σε ρυθμούς 2.5% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Για το σύνολο της χρονιάς, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 2.2%.