Νέα αύξηση επιτοκίων 0,50% σήμερα από την ΕΚΤ – Πιέζουν τα «γεράκια» για μεγάλες αυξήσεις

02/02/2023, 13:22
Νέα αύξηση επιτοκίων 0,50% σήμερα από την ΕΚΤ – Πιέζουν τα «γεράκια» για μεγάλες αυξήσεις

Αναμένεται να προγραμματίσει περισσότερες αυξήσεις για τους επόμενους μήνες

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ θα προγραμματίσει περισσότερες αυξήσεις για τους επόμενους μήνες, με το μόνο ανοιχτό ερώτημα να είναι το ύψος, καθώς τα «γεράκια» πιέζουν για νέες μεγάλες αυξήσεις.

Όπως σημειώνει το Reuters, η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ για να καταπολεμήσει την έξαρση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,5% την Πέμπτη, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο. Ως εκ τούτου, το επιτόκιο που καταβάλλει η ΕΚΤ στις τραπεζικές καταθέσεις θα ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008, μετά από μια σταθερή άνοδο από το χαμηλό ρεκόρ του -0,5% τον Ιούλιο.

«Στη γωνία» η Λαγκάρντ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενες μικρότερες αυξήσεις από τον επόμενο μήνα, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβράδυνε τον ρυθμό των δικών της αυξήσεων την Τετάρτη και ορισμένα στοιχεία έδειξαν μια πιο ζοφερή προοπτική για την ευρωζώνη.

Η Fed αύξησε εκ νέου τα επιτόκια και δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι έχει γυρίσει σελίδα στον πληθωρισμό και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αποπληθωρισμός, σχόλια που έδωσαν ώθηση στις μετοχές.

Η Λαγκάρντ έχει αποκρούσει μέχρι στιγμής κάθε υπόνοια ότι η ΕΚΤ υποχωρεί στη μάχη της κατά του πληθωρισμού και οι επενδυτές γενικά θεωρούν ότι θα επιβεβαιώσει αυτή τη γραμμή την Πέμπτη, μια προσδοκία που ώθησε το ευρώ απότομα υψηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

“Υποψιαζόμαστε ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει το hawkish μήνυμά της τον Φεβρουάριο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες όσον αφορά τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις και μια αλλαγή τόνου θα υπονόμευε την αξιοπιστία της ΕΚΤ”, δήλωσε η Annalisa Piazza, αναλυτής έρευνας σταθερού εισοδήματος στην MFS Investment Management.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν “με σταθερό ρυθμό” έως ότου ικανοποιηθεί ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%.

Όμως αυτή η καθοδήγηση αποδεικνύεται τώρα πηγή διαφωνιών στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς ο πληθωρισμός σε επίπεδο τίτλων υποχωρεί, αν και η υποκείμενη αύξηση των τιμών εξακολουθεί να ανεβαίνει και να γίνεται όλο και πιο ευρεία.

Πιέζουν για μεγάλες αυξήσεις τα «γεράκια»

Τα γεράκια της πολιτικής που τάσσονται υπέρ υψηλότερων επιτοκίων, όπως ο Klaas Knot της Ολλανδίας, ο Peter Kazimir της Σλοβακίας και ο Bostjan Vasle της Σλοβενίας, έχουν ζητήσει ρητά περαιτέρω αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο.

Αλλά τα «περιστέρια», όπως ο Έλληνας Γιάννης Στουρνάρας και το μέλος του ιταλικού διοικητικού συμβουλίου Fabio Panetta, έχουν ταχθεί υπέρ μικρότερων κινήσεων ή τουλάχιστον υπέρ του να μην αναλάβει η ΕΚΤ δεσμεύσεις για τον Μάρτιο.

Αυτή η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό ως προς τη ρητορική, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΚΤ εξαρτά το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων της από τα εισερχόμενα δεδομένα, ανέφεραν οι αναλυτές.

“Πιθανώς ενθαρρυμένη από την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης, η ΕΚΤ είναι πιθανό να κοιτάξει μέσα από την καθοδηγούμενη από την ενέργεια μείωση του συνολικού πληθωρισμού και να επικεντρωθεί ευθέως στις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις”, ανέφερε η UniCredit, αναμένοντας σήματα για μια κίνηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάρτιο.