Οι BRICS σχεδιάζουν το δικό τους κοινό νόμισμα με «όχημα» …τον Κριστιάνο!

04/02/2023, 13:08
Οι BRICS σχεδιάζουν το δικό τους κοινό νόμισμα με «όχημα» …τον Κριστιάνο!

Με όχημα Σαουδική Αραβία και… Ρονάλντο κάνουν «μπάσιμο» στη Δύση και πάνε κόντρα στο πετροδολάρο!

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ένα μοναδικό για τους φίλους του ποδοσφαίρου φιλικό, μεταξύ των δύο υπερ-αστέρων του αθλήματος, Ρονάλντο και Μέσι. Μοναδικό, όχι μόνο διότι ίσως και να ήταν η τελευταία συνάντηση των δύο θρύλων στα γήπεδα, αλλά επειδή έλαβε χώρα στη Σαουδική Αραβία. Το παρακολουθήσατε; Όχι; Το Μουντιάλ όμως – όλο και κάποια ματς θα χαζέψατε από το πιο αμιφλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο των τελευταίων δεκαετιών.

Τόσο οι «άμπαλοι» Καταριανοί όσο και το All-Star φιλικό στην εξίσου «ποδοσφαιρομάνα» Σαουδική Αραβία, ξένισαν πολύ κόσμο. Και έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Το (πολύ, πολύ) χρήμα, ναι, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι τι (κίνητρα) κρύβονται πίσω από τα τόσα δισεκατομμύρια πετροδόλαρα που τόσο άνετα φαίνονται να σκορπάνε οι Άραβες.

Τι σχέση έχει, θα πείτε, το τόπι με αυτήν την υποτίθεται οικονομική στήλη. Μα αν δεν έχει η μπάλα, που αφορά όλες τις μάζες και τα κοινωνικόοικονομικά μεγέθη αυτού του κόσμου, τότε τι; Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σπάνια διεθνή eventsμε παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη.

Πιστεύετε ότι ένας τελικός Μουντιάλ, ή το Αυστραλιανό Όπεν (μιας και το τένις είναι της μόδας τελευταία απ’ ότι φαίνεται), ή τα βραβεία Όσκαρ, ή ακόμη και η Eurovisionαποτελούν απλώς μέρος του «άρτος και θεάματα», καταναλωτικά αφεψήματα για να αποπροσανατολίζουν τις μάζες από τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα; Αυτά τα λένε εξυπνάκηδες ψευτοκουλτουριάρηδες που νομίζουν πως έχουν καταλάβει τον κόσμο, ενώ είναι το ίδιο υποχείρια (και χειρότερα) με τον δήθεν λαουτζίκο.

Και είναι αυτοί που θα μένουν πάντα φτωχοί, κυριολεκτικά και τω πνεύματι, όσοι κρίνουν επιφανειακά το κάθε τι «απλοϊκό», όπως μια φιλική αναμέτρηση Ρονάλντο-Μέσι. Στα φιλικά μπαίνουν άλλωστε τα καλύτερα γκολ…

Στο Radar ξέρουμε να αναγνωρίζουμε την πραγματική αξία μιας μετοχής ή ενός γεγονότος, όσο αδιάφορα κι αν περνούν από τα ραντάρ των περισσοτέρων.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η Αλ Νασρ πούλησε δύο εκατομμύρια φανέλλες του Πορτογάλου σούπερ σταρ σε 48 ώρες!

Follow the money

Ε, λοιπόν, σας εγγυώμαι ότι δεν υπάρχει δισεκατομμυριούχος που να μην παρακολούθησε και να μην παρακολουθεί γενικότερα Μουντιάλ ή το αραβικό All-Star ή ακόμη και Eurovision! Ασχέτως αν δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου αυτά τα δρώμενα… Κι ακόμη κι αν δεν τα παρακολούθησε ο ίδιος, θα φρόντισε σίγουρα εκ των υστέρων να ενημερωθεί γι’ αυτά. Διότι πολύ απλά, τέτοια δρώμενα αποτελούν τεράστια γεωπολιτικά «σινιάλα», εξίσου ισχυρά ή και ανώτερα πολλές φορές (καθότι πιο καμουφλαρισμένα) από π.χ. μια βαρύγδουπη δήλωση ενός πολιτικού ηγέτη.

Ο Ρονάλντο, λοιπόν, υπέγραψε ένα κολοσσιαίο συμβόλαιο $200 εκατ. με τους Σαουδάραβες, στη χάση της καριέρας του. Πολλούς μας ξένισε πάλι αυτό. Θα θέλαμε ένας τέτοιος σουπερσταρ, ένα αιώνιο σύμβολο του ποδοσφαίρου, να χαρίσει στα πάτρια ευρωπαϊκά εδάφη τις τελευταίες σταγόνες μαγείας του προτού συνταξιοδοτηθεί, και όχι να «ξεπουληθεί» για λίγα (γι’ αυτόν) πετροδόλαρα.

Όσο προστίθενται κι άλλα κομμάτια στο παζλ, συνειδητοποιώ πως αυτή ήταν ξεκάθαρα η λογική για τον Ρονάλντο κίνηση, από όλες τις απόψεις. Δεν είναι μόνο για το τεράστιο ποσό αυτό καθ’ αυτό, όπως λένε οι περισσότεροι («είναι πολλά τα λεφτά»). Ναι είναι πολλά, αλλά ίσως είναι πολύ περισσότερα από όσα φανταζόμαστε, και ίσως τελικά θα υπάρξει και δόξα μακροπρόθεσμα που θα εξασφαλίσει και την υστεροφημία του ήρωα.

Διότι ο Ρονάλντο δεν έχει υπογράψει απλώς ότι θα παίζει στην Αλ Νασρ. Δεν τον πήραν άλλωστε γι’ αυτό, κι ας «κάνει παπάδες» στα 37 του. Έχει αναλάβει πολυετή ρόλο brand ambassador του αραβικού ποδοσφαίρου, δηλαδή κάτι σαν επίσημος πρέσβης. Όπου ποδόσφαιρο βάλτε Σαουδική Αραβία (και Μέση Ανατολή γενικότερα), για να μην πω… Ανατολή γενικότερα. Καταλαβαίνετε πού το πάω.

Επίσης ο Ρονάλντο δεν είναι κανάς τυχαίος ελαφρόμυαλος αθλητής από αυτούς που μετά τα 40 τους σκόρπισαν περιουσίες σε ανούσια καταναλωτικά είδη ή ποτά και τζόγο και τώρα ζητιανεύουν λίγο τηλεοπτικό χρόνο. Πέρα από σοβαρός ποδοσφαιριστής είναι σοβαρός επιχειρηματίας.

Το μέταλλο του πρωταθλητή, που εργάζεται, οργανώνει, και κερδίζει (όχι μόνο χάρη στο ταλέντο) σε ακολουθεί σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Ο Ρονάλντο έχει ήδη εγκαταστήσει τις βάσεις για μια δική του αυτοκρατορία. Διαθέτει δεκάδες brands, κερδοφόρες επιχειρήσεις και προσεγμένες επενδύσεις, αρκετές ώστε να εξασφαλίσει πως η «δυναστεία» του θα αντηχεί ίσως και αιώνες μετά τον ίδιο.

Ο κάθε άνθρωπος και δη «σοβαρός» οικογενειάρχης το επιδιώκει αυτό για τον ίδιο και τα παιδιά του, και ο Ρονάλντο είναι ξεκάθαρη περίπτωση. 200 μύρια δεν είναι και τόσα για μια φιγούρα που μόνο από τις πωλήσεις φανελών και παρεμφερών προϊόντων (Adidas κ.λ.π.) θα μπορούσε να βγάλει ίσως και περισσότερα αν υπέγραφε στη «φτωχή» Ευρώπη.

Αλλά ο Ρονάλντο σαφώς κάτι έχει «δει». Κάτι που μακροπρόθεσμα θα αποφέρει πολλά περισσότερα, αρκετά για να τον βάλουν στις τάξεις των πραγματικά ελίτ κλαμπ όπου «συχνάζουν» Μπέζος και Μασκ. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει ο ίδιος. Σημασία δεν έχει αν τελικά θα αποδώσει η επένδυση, και ποσώς μας αφορά σα στήλη πόσα παραπάνω θα μπουν στην τσέπη του κάθε Ρονάλντο.

Το θέμα είναι πως από τη μία έχεις τους Σαουδάραβες που ήδη εδώ και χρόνια κάνουν το «μπάσιμό» τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μέσω της πανίσχυρης Παρί σεν Ζερμέν. Από την άλλη έχεις ένα Κατάρ που σκόρπισε απίστευτα χρήματα για να πραγματοποιήσει ένα αμφιλεγόμενο μεν, ομολογουμένως απίθανο Μουντιάλ δε, χωρίς να το ενδιαφέρει καν που «μπήκε μέσα». Μπήκε όμως όντως μέσα; Ή μήπως μακροπρόθεσμα στοχεύει πολύ υψηλά, πολύ υψηλότερα από αυτό που βλέπουν οι στενόμυαλοι του πλανήτη; Γιατί φαγώθηκε επίσης να αναλάβει (ήδη από τώρα) τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036;!

Οι Άραβες, η «πολύ μεγάλη δουλειά», ο εγχώριος ισχυρός όμιλος και ο «μεσάζοντας» υπεράνω υποψίας που έκανε το «προξενιό» και φέρεται να άρπαξε ως μίζα «ένα δεκάρικο» μαύρο!

Δεν είναι η μπάλα, «είναι η οικονομία (ηλίθιε)»

Για να φτάσουμε στο διά ταύτα. Οι Άραβες χέστηκαν για το ποδόσφαιρο. Δε σκορπάνε πολύτιμα πετροδόλαρα (κι ας είναι «δώρο» από τους Αμερικανούς) για να βγάζουν ακριβά γούστα στο ποδόσφαιρο. Πράγματι δε φημίζονται για τις ικανότητές τους στην οικονομική διαχείριση από τότε που ήρθαν οι Δυτικοί, τρύπησαν, και τους έβαλαν από τις καμήλες στις Λαμποργκίνι. Αλλά τα πάντα τελειώνουν κάποτε. Και οι Άραβες, όσο σπάταλοι κι αν είναι, γνωρίζουν πως θα έρθει η στιγμή που θα ξαναγυρίσουν στις καμήλες, αφού τα πετροδόλαρα θα έχουν τελειώσει.

Και τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί σοβαρά προς τις αληθινές, μακροχρόνιες επενδύσεις, όπως στον χώρο της ενέργειας. Διαρκώς κλείνουν ντιλς με τις υπόλοιπες υπερδυνάμεις του πλανήτη, σχηματίζοντας σιγά σιγά ένα νέο μπλοκ, το οποίο οι Δυτικοί για χρόνια αγνοούσαν επιδεικτικά, αλλά πλέον δε μπορούν. Διότι πλέον η Δύση βρίσκεται δυστυχώς σε μια ξεκάθαρη φάση παρακμής, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, με έναν πληθυσμό που σταδιακά συρρικνώνεται και αφομοιώνεται. Η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων γέρνει εδώ και χρόνια προς την Ανατολή.

Απλώς οι Δυτικοί αρνούμαστε να το δούμε, υπνωτισμένοι πάνω από τα smartphone. Το χρήμα που κινεί τον πλανήτη όμως «βλέπει» καθαρά, και δρώμενα όπως ένα all-star φιλικό στη Σαουδική Αραβία ή υπερ-συμβόλαιο του Ρονάλντο, δεν αφήνει να περνούν απαρατήρητα…

Ο Ρονάλντο είδε πολλά περισσότερα από $200 εκατ. σε μια Ανατολή που όχι τυχαία σκορπά τα χρήματά της σε ένα άθλημα που το ξέρει (και το ξέρουμε) πως δεν είναι η καλύτερη, σε μια απεγνωσμένη όσο και «χαριτωμένη» προσπάθεια της να διαφημιστεί στη δύσκολη ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Άραβες λοιπόν δεν προσπαθούν να εισέλθουν στη δυτική ποδοσφαιρική αγορά. Προσπαθούν να κατακτήσουν τη δυτική αγορά γενικότερα, τη Δύση γενικότερα. Το ποδόσφαιρο είναι απλώς ένα μέσο. Αυτός είναι κι ο λόγος που το διαλέξαμε κι εμείς. Στην πραγματικότητα υπάρχουν 1002 λόγοι για να αντιληφθεί κανείς το μπάσιμο της Ανατολής στη Δύση, αμέτρητα οικονομικά ντιλ και δείκτες. Γιατί να κάνουμε βαρετό το άρθρο με ακαταλαβίστικες αναλύσεις που στην τελική δεν αφορούν κανέναν (σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο)… Η αλήθεια κρύβεται στα απλά συνήθως.

Και η αλήθεια είναι πως το θέμα δεν είναι καν η ίδια η Σαουδική Αραβία. Διότι κι αυτή τη με τη σειρά της αποτελεί απλώς το μέσο εισόδου ενός μεγαλύτερου γίγαντα στη δυτική αγορά.

Ο λόγος για τις BRICS (Brazil, Russia, India, China, South Africa) και οσονούπω Σ. Αραβία, δηλαδή τις ανερχόμενες δυνάμεις του πλανήτη. Ποιες ανερχόμενες δηλαδή… ήρθαν ήδη! Το κινεζικό ΑΕΠ (πραγματικό, όχι ονομαστικό) έχει προ πολλού ξεπεράσει των Αμερικανών.

Η Σ. Αραβία βάζει τη Μέση Ανατολή στις BRICS το 2023 (;)

Οι BRICS λοιπόν σχεδιάζουν την αντεπίθεσή τους στο δυτικό κόσμο, και δη τους Αμερικανούς φυσικά. Και ποιο είναι το σύμβολο, η πηγή της δύναμής τους; Το δολάριο. Όσο εμείς χαζεύουμε Μουντιάλ, τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ (διότι αυτός είναι), τις υποδείξεις των «ειδικών» που συνιστούν να τρώμε έντομα και να οδηγούμε πατίνια για να σωθούμε από την κλιματική αλλαγή, οι BRICS που δε χαμπαριάζουν από τέτοια ετοιμάζονται να λανσάρουν ένα κοινό νόμισμα, ψηφιακό (και με αντίκρισμα μάλιστα σε χρυσό), που ενδεχομένως να καταστεί δεύτερη παγκόσμια νομισματική δύναμη (για αρχή στη θέση του μισοπεθαμένου ευρώ)…

Χαρακτηριστικό είναι το εγχείρημα για την δημιουργία ενός καλαθιού νομισμάτων από τη Ρωσία και την Κίνα και άλλες χώρες των BRICS προκειμένου να εκκαθαρίζονται οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές εκτός δολαρίου αλλά και η συμφωνία ορισμένων κρατών του Περσικού Κόλπου για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου σε γιουάν ή άλλη νομίσματα. Σημαντική είναι σε αυτή την κατεύθυνση η δοκιμαστική χρήση του ψηφιακού γιουάν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο Χονγκ Κογκ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, Βραζιλία και Αργεντινή αρχίζουν προπαρασκευαστικό έργο για τη δημιουργία κοινού νομίσματος, σε μία προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου νομισματικού μπλοκ του πλανήτη. Οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Νότιας Αμερικής θα συζητήσουν το εν λόγω σχέδιο στη σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Άιρες αυτή την εβδομάδα και θα προσκαλέσουν και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής για να συμμετάσχουν.

Αρχικά, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πώς το νέο νόμισμα, που η Βραζιλία αποκαλεί «Sur» (νότιος), θα μπορούσε να ενισχύσει το περιφερειακό εμπόριο και να περιορίσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στους FT. Σε μία πρώτη φάση θα υπάρχει παράλληλα με το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής.

«Θα αρχίσει μία συζήτηση σχετικά με τις παραμέτρους που χρειάζεται ένα ενιαίο νόμισμα, μεταξύ των οποίων δημοσιονομικά ζητήματα, το μέγεθος της οικονομίας και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Sergio Massa. Στην αρχή θα είναι ένα διμερές σχέδιο, όμως η πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Η Αργεντινή και η Βραζιλία θα προσκαλέσουν και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών. Μία νομισματική ένωση σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική θα μπορούσε να εκπροσωπήσει το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη νομισματική ένωση αυτή τη στιγμή, η Ευρωζώνη, εκπροσωπεί το 14% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους δολαρίου.

Υπάρχουν και κάποιες άλλες νομισματικές ένωσης, όπως η CFA που χρησιμοποιείται από ορισμένες αφρικανικές χώρες και είναι συνδεδεμένη με το ευρώ και η ένωση Ανατολικής Καραϊβικής που χρησιμοποιεί το δολάριο, οι οποίες όμως εκπροσωπού πολύ μικρότερο μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μία ή δύο χώρες ενδέχεται να ενταχθούν στους BRICS το 2023 και η Σαουδική Αραβία είναι η πιο πιθανή υποψήφια, εκτιμά την ίδια ώρα η Ρωσία. Υπενθύμισε ότι η επέκταση της ένωσης αποτελεί προτεραιότητα της προεδρίας της Νότιας Αφρικής το 2023. «Η πιθανότητα επέκτασης των BRICS είναι μάλλον υψηλή. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι μαζική αποδοχή κρατών. Αν γίνει επέκταση φέτος, θα είναι μία ή δύο χώρες», είπε.

«Μεταξύ των χωρών που συζητούνται από τα κράτη BRICS και που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν σε αυτήν την ομάδα, η Σαουδική Αραβία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες», είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι η ένωση επεξεργάζεται κριτήρια για την αποδοχή νέων μελών. Αυτές οι παράμετροι, σύμφωνα με τα λόγια του, αναμένεται να περιλαμβάνουν την ηγετική θέση μιας χώρας στην περιοχή της και το βάρος της στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά «σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια». Με βάση αυτά τα κριτήρια, η Σαουδική Αραβία φαίνεται η πιο πολλά υποσχόμενη υποψήφια.

«Μπορεί να ειπωθεί ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει ηγετική θέση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, με το να είναι μέλος των G20, αυτή η χώρα είναι βασικός ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και συνεργάζεται με τη Ρωσία εντός του OPEC+ αρκετά εποικοδομητικά», είπε. εξήγησε.

Ένα άλλο κριτήριο για την ένταξη στoυς BRICS θα μπορούσε να είναι η κατάσταση της οικονομίας μιας χώρας. «Μπορεί να σημειωθεί ότι εν μέσω των υψηλών τιμών ενέργειας, η Σαουδική Αραβία επιδεικνύει αρκετά καλές επιδόσεις από την άποψη της οικονομικής ανάπτυξης είπε, προσθέτοντας ότι το Ριάντ μπορεί να προσθέσει μια σειρά από νέους τομείς στις δραστηριότητες της ένωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μεταξύ κρατικών ταμείων, «που μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σύμφωνα με τον ειδικό, μια άλλη επιλογή για τους BRICS το 2023 είναι η παραμονή του ως έχει με όσους επιθυμούν να ενταχθούν σχηματίζοντας μια ένωση BRICS+, όπως στον OPEC+. Σημείωσε ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για την ένταξη στις BRICS είναι ένα είδος απάντησης στο μεγαλύτερο άνοιγμα της ένωσης και το ενδιαφέρον της για επέκταση που καταδείχθηκε υπό την προεδρία της Κίνας το 2022.

Ένα πρώτο βασικό σημείο στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας είναι όταν ο ΥΠΟΙΚ της Σ. Αραβίας Mohammed al-Jadaan, σε ένα πάνελ για τον «Μετασχηματισμό της Σαουδικής Αραβίας», κατέστησε σαφές ότι το Ριάντ «θα εξετάσει το ενδεχόμενο συναλλαγών σε νομίσματα άλλα από το δολάριο ΗΠΑ».

Ενδεχομένως, αλλά ο Al-Jadaan επέλεξε σοφά για προσεκτική αντιστάθμιση: «Απολαμβάνουμε μια πολύ στρατηγική σχέση με την Κίνα και απολαμβάνουμε την ίδια στρατηγική σχέση με άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και θέλουμε να την αναπτύξουμε με την Ευρώπη και άλλες χώρες».

Ένα δεύτερο είναι πως οι κεντρικές τράπεζες του Ιράν και της Ρωσίας μελετούν την υιοθέτηση ενός «σταθερού νομίσματος» για διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου, που θα αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ, το ρούβλι και το ριάλ. Το πραγματικά ελκυστικό ζήτημα εδώ είναι ότι αυτό το ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) του Αστραχάν, στην Κασπία Θάλασσα.

Το Αστραχάν είναι το βασικό ρωσικό λιμάνι που συμμετέχει στον Διεθνή Διάδρομο Μεταφορών Βορρά Νότου (INTSC), με τη Ρωσία να επεξεργάζεται φορτία που ταξιδεύουν σε όλο το Ιράν με εμπορικά πλοία μέχρι τη Δυτική Ασία, την Αφρική, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Νότια Ασία. Οι πιθανοί υποψήφιοι που θα μπορούσαν να γίνουν μέρος του καλαθιού συναλλάγματος R5+ περιλαμβάνουν το δολάριο Σιγκαπούρης και το Nτιρχάμ των ΗΑΕ…