JP Morgan: Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού

10/02/2023, 10:44
JP Morgan: Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έκβαση του αγώνα ενάντια στο «τέρας» του πληθωρισμού σήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co.

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έκβαση του αγώνα ενάντια στο «τέρας» του πληθωρισμού σήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για «νίκη», ενώ εκτίμησε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το όριο του 5% εάν οι υψηλότερες τιμές παραμείνουν «κολλημένες» στα σημερινά υψηλά επίπεδά τους.

Η προειδοποίηση του Jamie Dimon ήρθε αφότου αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν ότι περιμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αν και κανένας δεν ήταν έτοιμος να προτείνει ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου θα μπορούσε να τους ωθήσει ξανά σε μια πιο επιθετική στάση στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Dimon είπε ότι «θα πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα όσοι σκοπεύουν να ανακηρύξουν τη νίκη, επειδή οι αριθμοί ενός μήνα φαίνονταν καλοί».

«Είναι απολύτως λογικό η Fed να πάει στο 5% και να περιμένει λίγο», πρόσθεσε ο Dimon.

Αλλά εάν ο πληθωρισμός πέσει στο 3,5% ή 4% και παραμείνει εκεί, «ίσως θα πρέπει να κινηθείς υψηλότερα από 5% κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες και μακρυπρόθεσμες αποδόσεις», κατέληξε ο επικεφαλής της JP Morgan.

Προβληματισμός με το αμερικανικό χρέος

Ο Dimon αναφέρθηκε επίσης και στην περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων των ΗΠΑ για το χρέος τους – μια προοπτική που αντιμετωπίζει η χώρα εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους της -, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν δυνητικά μια «καταστροφή».

«Δεν μπορούμε να έχουμε προεπιλογή», εξήγησε ο Dimon, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην Αμερική και «θα μπορούσε να καταστρέψει το μέλλον της».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου την Τρίτη, προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρέπει να αρθεί τους επόμενους μήνες για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

500 προσλήψεις

Η JPMorgan δήλωσε νωρίτερα ότι σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 500 τραπεζικούς που τροφοδοτούν μικρές επιχειρήσεις έως το 2024, ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό της τράπεζας κατά 20%, όταν σήμερα το προσωπικό της ανέρχεται σε 2.300 άτομα.

Ερωτηθείς για τα σχέδια της JPMorgan για θέσεις εργασίας με περικοπές σε άλλες τράπεζες της Wall Street, ο Dimon είπε ότι οι προοπτικές για προσλήψεις παραμένουν ανοιχτές στην τράπεζα.

«Ακόμα ανοίγουμε υποκαταστήματα και γενικά σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούμε να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων… έχουμε περισσότερους πελάτες να καλύψουμε», είπε.

Οι γίγαντες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group και της Morgan Stanley, έχουν περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών καθυστέρησε τις συναλλαγές, ενώ και οι στεγαστικές τράπεζες έχουν επίσης περικόψει το προσωπικό τους.