Credit Suisse: Την εγκατέλειψε ο μεγαλύτερος μέτοχος

06/03/2023, 14:42
Credit Suisse: Την εγκατέλειψε ο μεγαλύτερος μέτοχος

Η Harris Associates, το hedge fund που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, πούλησε εξ ολοκλήρου τη θέση του στην ελβετική τράπεζα

Η Harris Associates, το hedge fund που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse, πούλησε εξ ολοκλήρου τη θέση του στην ελβετική τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα, μετέδωσαν τη Δευτέρα οι Financial Times.

“Έχουμε πολλές άλλες επιλογές για να επενδύσουμε”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος David Herro. “Η άνοδος των επιτοκίων σημαίνει ότι πολλές ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εταιρείες κατευθύνονται προς την άλλη κατεύθυνση. Γιατί να πάμε σε κάτι που καίει κεφάλαια όταν ο υπόλοιπος τομέας τα παράγει τώρα;”.

Η μετοχή της Credit Suisse έφτασε σε ιστορικό χαμηλό των 2,52 ελβετικών φράγκων την περασμένη εβδομάδα, με τις πωλήσεις της Harris να ενισχύουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τότε που ο όμιλος ανακοίνωσε το σχέδιό του για μια μαζική αύξηση κεφαλαίου με αραίωση που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτές της Μέσης Ανατολής και την πώληση των δραστηριοτήτων της επενδυτικής τράπεζας και των τιτλοποιημένων προϊόντων.

Ζημιές και το 2023

Ακόμη και αυτά τα μέτρα δεν θα αποτελέσουν πανάκεια: Η τράπεζα προβλέπει άλλη μια ζημία το 2023, η οποία θα ακολουθήσει τη ζημία των 7,29 δισ. ελβετικών φράγκων (1 δολάριο = 0,9331 ελβετικά φράγκα) που σημείωσε πέρυσι και τα 1,65 δισ. ελβετικά φράγκα που έχασε το 2021.

Ό,τι θα απομείνει από την Credit Suisse θα επικεντρωθεί γύρω από την επιχείρηση διαχείρισης πλούτου, η οποία εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ωστόσο, ο Herro δήλωσε στους FT ότι: “Η Credit Suisse δεν θα είναι η μόνη εταιρεία που θα είναι σε θέση να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία της: “Υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το μέλλον του franchise. Υπήρξαν μεγάλες εκροές από τη διαχείριση πλούτου”.

Η τράπεζα έχασε 111 δισ. ελβετικά φράγκα σε εκροές το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς οι πελάτες ανταποκρίθηκαν, εν μέρει, στις φήμες ότι ήταν κοντά στην κατάρρευση. Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης έχει καταπνίξει οριστικά αυτές τις φήμες έκτοτε, αλλά το Reuters ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές διερευνούν τα σχόλια του προέδρου Axel Lehmann τον Δεκέμβριο, ο οποίος ισχυρίστηκε -ανακριβώς- ότι η κατάσταση της τράπεζας με τις εκροές είχε σταθεροποιηθεί.