Νέες αυξήσεις επιτοκίων «δείχνει» ο Joachim Nagel της Bundesbank – Aγνοεί το sell off στην Deutsche Bank

24/03/2023, 19:40
Νέες αυξήσεις επιτοκίων «δείχνει» ο Joachim Nagel της Bundesbank – Aγνοεί το sell off στην Deutsche Bank

Δεν ανησυχεί για το sell off στην Deutsche Bank ο διοικητής της Bundesbank...

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, υποβαθμίζοντας ένα ακόμη sell of των τραπεζικών μετοχών ως φυσική προέκταση της πρόσφατης μεταβλητότητας της αγοράς.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ κατά το τελευταίο έτος, αλλά η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές στον απόηχο της τραπεζικής αναταραχής έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητά της να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική της, σχιολιάζει το Reuters.

Ωστόσο, ο Nagel κατέστησε σαφές ότι δεν είναι σκόπιμο να υπάρξει μια παύση, καθώς ο πληθωρισμός, ο οποίος θεωρείται ότι κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 6% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

“Οι μισθολογικές εξελίξεις είναι πιθανό να παρατείνουν την επικρατούσα περίοδο υψηλών ρυθμών πληθωρισμού”, δήλωσε ο Nagel σε διάλεξη στο Εδιμβούργο. “Με άλλα λόγια: Ο πληθωρισμός θα γίνει πιο επίμονος”.

Ουδέν σχόλιο για Deutsche Bank

Οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν νέα πτώση την Παρασκευή, με αιχμή την πτώση 12% της Deutsche Bank, λόγω των ανησυχιών ότι τα χειρότερα προβλήματα του κλάδου από την οικονομική κρίση του 2008 δεν έχουν ακόμη περιοριστεί.

“Δεν εκπλήσσομαι τόσο πολύ που οι αγορές είναι λίγο πιο ευμετάβλητες σε σχέση με πριν από αυτά τα γεγονότα”, δήλωσε ο Nagel, αρνούμενος να σχολιάσει το sell off στην Deutsche Bank. “Τις εβδομάδες μετά από τέτοια ενδιαφέροντα γεγονότα, ο δρόμος είναι συχνά ανώμαλος”, πρόσθεσε.