Η μετοχή της Tesla «εκτινάχθηκε» σε υψηλό επτά μηνών

09/06/2023, 18:05
Η μετοχή της Tesla «εκτινάχθηκε» σε υψηλό επτά μηνών

Ανοδική πορεία, για την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

H μετοχή της Tesla «εκτινάχθηκε» σε υψηλό επταμήνου, γεγονός το οποίο υποδηλώνει την… όρεξη των επενδυτών για μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων «είδε» τη μετοχή της, να ενισχύεται περισσότερο από 4% στα 230.83 δολάρια στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οδεύοντας προς επίπεδα – ρεκόρ για ένατη διαδοχική συνεδρίαση, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο του 2021. Η μετοχή της Tesla έχει ενισχυθεί εφέτος κατά 87%, παρά τα κάποια διαλείμματα πτώσης, καθώς ανέκαμψαν από την πτώση ύψους 65% πέρυσι.

«Η σημερινή ευφορία στον τεχνολογικό κλάδο θυμίζει τη φούσκα του dot com, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια ανόδου ανάλογα με το πόσο άσχημα έχουν πληγεί κάποιες μετοχές», ανέφερε η Ιβάνα Ντελέβσκα, επικεφαλής επενδύσεων της SPEAR Invest.

Πριν από ένα 24άωρο (06/06), όλα τα σεντάν Model 3 της Tesla έγιναν επιλέξιμα για την πλήρη πίστωση φόρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βάσει των νέων κριτηρίων που καθορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Η νέα πιστοποίηση μπορεί να βοηθήσει να μετριαστούν οι αυξανόμενες ανησυχίες ότι η ζήτηση για τα αυτοκίνητα Tesla –αλλά και γενικότερα όλα τα ηλεκτρικά οχήματα– παρουσιάζει κάμψη.

Ύστερα από ένα απότομο «ράλι» στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι μετοχές της Tesla παρουσίασαν «αναταράξεις», τους τελευταίους μήνες. Η απόφαση της εταιρείας να μειώσει επιθετικά τις τιμές για να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης, οδήγησε σε περαιτέρω ανησυχίες ότι τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν.

Εντωμεταξύ, η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος του Twitter μπορεί, επίσης, να βοηθήσει τους επενδυτές να απομακρύνουν τις ανησυχίες τους, ότι ο Ίλον Μασκ αφοσιώθηκε υπερβολικά στις πολλές –υψηλού προφίλ– εγχειρήσεις του, μειώνοντας την προσοχή του, στην Tesla. Ενώ η «φρενίτιδα» των επενδυτών για οτιδήποτε συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει ώθηση στις μετοχές, ορισμένοι προειδοποιούν ότι τα όποια στοιχήματα στις μετοχές της Tesla στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην έχει αίσιο τέλος για τους επενδυτές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Morgan Stanley προειδοποίησε ότι παρά την ευφορία, η Tesla παραμένει μία εταιρεία αυτοκινήτων και η κατεύθυνση της μετοχής θα συνεχίσει να εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τους επόμενους δώδεκα μήνες. «Θα προειδοποιούσα τους επενδυτές που επενδύουν στην Tesla για τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε η κ. Ντελέβσκα, επαναλαμβάνοντας τον σκεπτικισμό.