Η Κίνα μειώνει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για να στηρίξει την ανάκαμψη

15/06/2023, 13:09
Η Κίνα μειώνει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για να στηρίξει την ανάκαμψη

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς και να στηρίξει μια καθυστερημένη ανάκαμψη μετά την πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού σηματοδοτεί πιθανή χαλάρωση των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και μετά, καθώς η ζήτηση και το επενδυτικό κλίμα εξασθενούν, εντείνοντας την ανάγκη για επείγοντα κίνητρα πολιτικής για τη διατήρηση της ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας μείωσαν τα επιτόκια για τους αποταμιευτές σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη σε μια οικονομία όπου η κατανάλωση καθυστερεί να ανακάμψει.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,90% από 2,00% την Τρίτη, όταν εισέφερε 2 δισεκατομμύρια γιουάν (279,97 εκατομμύρια δολάρια) μέσω του μέσου βραχυπρόθεσμου ομολόγου.

«Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν μια πλήρης έκπληξη για την αγορά», δήλωσε ο Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικής ασιατικού συναλλάγματος στην Mizuho Bank. «Οι εμπορικές τράπεζες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων και ο διοικητής της PBOC Yi Gang ανέφερε επίσης την ενίσχυση της αντικυκλικής προσαρμογής πρόσφατα».

Το γουάν έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών στα 7,1680 ανά δολάριο μετά την απόφαση για το επιτόκιο, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς της Κίνας υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 7-1/2 μηνών.