Στο... μυαλό του Γ. Αλαφούζου

26/03/2018, 15:12
1650999

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν o Δημήτρης Γιαννακόπουλος και το επενδυτικό fund έστειλαν στον Γιάννη Αλαφούζο επιστολή με επίσημη πρόταση εξαγοράς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με συγκεκριμένες προϋποθέσεις/όρους, η πλευρά του μεγαλομετόχου παρέμεινε σιωπηρή. Αρχικά οι συνεργάτες του 61χρονου εφοπλιστή δεν επιβεβαίωναν καν τα της επιστολής, ακολούθως αναδιπλώθηκαν επιβεβαιώνοντας με μισόλογα. Ίσως και να αιφνιδιάστηκαν ως προς το τάιμινγκ της κίνησης, αφού περίμεναν πως η όποια κίνηση θα γινόταν αργότερα. Ίσως –όπως λέγεται– και να μην περίμεναν πως έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι εξελίξεις/συζητήσεις των επενδυτών με την κυβέρνηση για το «Athens Alive», κάτι λογικό εν μέρει, καθώς ο Γιαννακόπουλος δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει όλα τα… χαρτιά του, πριν φτάσει τα πράγματα και τις εξελίξεις στο σημείο που πρέπει.

 Η αντίδραση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ

Ποια ήταν, ωστόσο, η αντίδραση του ίδιου του Γιάννη Αλαφούζου σε όλο αυτό; Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δήλωνε εντυπωσιασμένος ως προς την πληρότητα του πρότζεκτ της «ομάδας Γιαννακόπουλου», κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο πολύ μελετημένο σε κάθε λεπτομέρεια και πολύ καλά δουλεμένο. «Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά…» διεδίδετο από το «αλαφουζικό» περιβάλλον, μαζί όμως και με μια ατάκα… δυσπιστίας ως προς τη συνεργασία της πολιτείας: «Δύσκολα, πάντως, θα βρουν άκρη σε πολλά πράγματα με την κυβέρνηση» λεγόταν χαρακτηριστικά απ’ την πλευρά του μεγαλομετόχου. Σ’ αυτό βεβαίως παίζει πάντα ρόλο και η όποια «προκατάληψη» και το επίπεδο σχέσεων που έχει η κάθε πλευρά με την πολιτεία, αφού ως γνωστόν η σχέση της πλευράς Αλαφούζου με το κυβερνητικό σχήμα είναι εδώ και πολύ καιρό στα απόλυτα άκρα. Πάμε τώρα, όμως, στο… διά ταύτα: Δηλαδή το πώς αντέδρασε η πλευρά Αλαφούζου στην πρόταση για την ΠΑΕ.

Θετική διάθεση, αλλά…

Από την πλευρά του μεγαλομετόχου υπήρχε πολύ θετική διάθεση για να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα τον «απέμπλεκε» απ’ την ΠΑΕ, όμως μαζί με το «ναι μεν…» υπήρχαν και «αλλά…» Το βασικό σημείο στο οποίο κολλάει και δεν θέλει να δεσμευτεί επί των όρων της επιστολής είναι το κομμάτι που αναφέρεται περί «…δέσμευσης να μη μιλήσει με άλλον αγοραστή έως την 31 Ιουλίου 2018». Διότι –όπως υποστηρίζει– ο ίδιος θέλει να έχει ανοικτή… πόρτα και σε άλλους επενδυτές το επόμενο διάστημα, ειδικά εάν τραβήξει χρονικά η διαπραγμάτευση του fund με την κυβέρνηση. Και να δει πώς θα πορευτεί είτε ο ίδιος προσωπικά, έχοντας στα χέρια του τον Παναθηναϊκό, είτε αν θα υπάρξει κάτι… άλλο τους επόμενους μήνες.

Ο άλλος «ενδιαφερόμενος»

Θα αναρωτηθεί κανείς –δικαίως– «μα θα βρει τώρα άλλον επενδυτή, ενώ δεν το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια;» Πολύ σωστή απορία. Όμως επειδή σε μια τέτοια υπόθεση, όπου εμπλέκονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν πρέπει να αποκλείει κανείς τίποτα (ειδικά με όσα έχουμε… δει τους τελευταίους μήνες απ’ τη διοίκηση Αλαφούζου), όλα πρέπει να «διυλίζονται» με προσοχή. Όπως για παράδειγμα κι αυτό που «διοχετευόταν» διακριτικά το τελευταίο 48ωρο από συνεργάτες του πως «…δεν θέλει να δεσμευτεί τουλάχιστον σε αυτό, διότι κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά από διαπραγματεύσεις 3-4 μηνών του Γιαννακόπουλου με την κυβέρνηση». Με την… υποσημείωση πως «…υπάρχει κι άλλος ενδιαφερόμενος από το εξωτερικό, αλλά σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο». Το ποιος μπορεί να είναι αυτός ο «ενδιαφερόμενος» το γνωρίζει μόνο η πλευρά Αλαφούζου, απ’ την οποία πάντως προέκυπτε πως έχει γίνει μια προσέγγιση με μεσάζοντα, πρώην στέλεχος παλαιότερων διοικήσεων του Παναθηναϊκού. Γενικά η πλευρά του μεγαλομετόχου δεν δείχνει διάθεση να πάει απευθείας σε υπογραφές και δεσμεύσεις επί των βασικών όρων που του τέθηκαν στην επιστολή. Είναι διατεθειμένος να πάει σε μια ανοικτή διαπραγμάτευση, περιμένοντας –όπως λέγεται– «…κάτι πιο συγκεκριμένο απ’ την πλευρά του επενδυτικού fund, για να δεσμευτεί κι ο ίδιος σε μεγαλύτερο βαθμό». Για να πάνε μετά σε μια λογική διαπραγμάτευσης και υπογραφής ενός πρώτου «συμφώνου κατανόησης».

 

Το ταξίδι στο Λονδίνο θα καθορίσει τις εξελίξεις

 

Απομένει δούμε αν το ταξίδι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Λονδίνο, και πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τους συμπαίκτες του, θα «στριμώξει» ακόμη περισσότερο την πλευρά Αλαφούζου και θα φέρει πλέον τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ στον δρόμο μιας… one way απόφασης. Να θυμίσουμε ότι ετεροχρονισμένα έγινε γνωστό πως την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, και συζήτησαν για 90 λεπτά για ό,τι έχει να κάνει με το project του «Athens Alive». Μάλιστα, παρών στη συνάντηση ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Επίσης από το χρονικό διάστημα που κράτησε η κουβέντα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι στο τραπέζι έπεσαν πάρα πολλές λεπτομέρειες και συζητήθηκαν αρκετά πράγματα που αφορούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Στην πρώτη κουβέντα των δύο ανδρών από κοντά φυσικά δεν έπεσαν υπογραφές, αλλά η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν θετικοί, αρκεί να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το ταξίδι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο Λονδίνο και το ραντεβού του με τους εκπροσώπους του fund να έχει να κάνει και με την ενημέρωση του τι έγινε σε αυτή τη συνάντηση ώστε να γνωρίζουν όλοι από πρώτο χέρι πώς κυλούν οι εξελίξεις σχετικά με το «Athens Alive».