ΕΣΡ: Τι συμβαίνει με τον Alpha;

27/05/2018, 00:31
Nickos Psathoyannakis   -   ID>STUDIO

Η συστηματική πολυετής, επιλεκτική και προσχηματική άρνηση οφειλόμενων ελέγχων από το ΕΣΡ για την προέλευση των πόρων και το πόθεν έσχες των πραγματικών μετόχων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών δημιουργεί αντιπαραθέσεις με εκατέρωθεν καταγγελίες, εξώδικα και ερωτήματα. «Βάναυση συκοφαντία» κατά των μελών του ΕΣΡ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο κ. Μορώνη, ή προκλητική παράβαση καθήκοντος με συνέπεια την πρόκληση ζημιάς εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Ν. Νικολόπουλο.

Οι δηλώσεις Μορώνη

«Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ. Μορώνης σημείωσε στην “Εφημερίδα Συντακτών” στις 23-5-2018 ότι η ανεξάρτητη αρχή απάντησε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο οποίος απευθύνθηκε στο Συμβούλιο σχετικά με την ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου (βουλευτής, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος) για την απόρριψη από τις άδειες εθνικής εμβέλειας της «Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε.» Ο κ. Μορώνης ξεκαθάρισε ότι απάντηση ζητείται από τον υπουργό, αλλά στη δική τους απάντηση σημειώνουν ότι ο βουλευτής καθυβρίζει και «βαναύσως συκοφαντεί» τα μέλη του ΕΣΡ στην ερώτησή του, τα κατηγορεί ως «δράστες εγκλημάτων» και έχει αποστείλει και εξώδικα εναντίον τους για παράβαση καθήκοντος. Γιαυτό, όπως τόνισε, τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής επιφυλάσσονται για άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος».

Το αναφερόμενο εξώδικο της 29-12-2017 προς τα μέλη του ΕΣΡ

ΙΙ.1 σελ. 2

«Επίσης, στις 2-12-2016 κατέθεσα νέα ερώτηση με αρ. 1695/2-12-2016 για να γνωστοποιηθεί αν έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Οικονομικών οι ενέργειες για οριστική επίδοση Σημειώματος Ελέγχου.

Στις 26 Οκτωβρίου επανήλθα και με δελτίο Τύπου έθεσα τα ερωτήματα:

α) Για την υπόθεση των 75 εκατ. ευρώ.

β) Για το ζήτημα της καταβολής του 50 % προκειμένου να αποκτηθεί το δικαίωμα άσκησης των ένδικων μέσων.

γ) Για τις διαγραφές καταλογισθέντων φόρων και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές την αμαρτωλή Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών τον κ. Πιτσιλή.

Σημειωτέον ότι ένας εκ των τεσσάρων μετόχων της ΑΔΤ είναι η κυπριακή Mantelord LTD, με μοναδικό μέτοχο την κ. Μαρία Κοντομηνά, η οποία σήμερα κατέχει το 100 % των μετοχών της offshore Alpha Media Group, ιδιοκτήτρια των μετοχών του Alpha. Η μεταβίβαση έγινε το 2016, αφού είχαν εκδοθεί οι εισαγγελικές και ανακριτικές διατάξεις περί δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημήτρη Κοντομηνά, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της καταδολίευσης δανειστών εις βάρος του Δημοσίου.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν επιτέλους το ΕΣΡ έχει ελέγξει και εγκρίνει την καταφανέστατα παράνομη μεταβίβαση με προφανή ζημία του Δημοσίου».

ΙΙ.2 σελ. 3

«Ερωτάσθε, κύριοι του ΕΣΡ

Εάν το Συμβούλιό σας είχε ελέγξει και εγκρίνει την παραπάνω μεταβίβαση των μετοχών της Alpha Δορυφορικής, νομιμοποιώντας έτσι ένα πλήθος παρανομιών, με κυριότερο αδίκημα αυτό της φοροδιαφυγής;

Εάν είχατε ελέγξει ως οφείλατε το “πόθεν έσχες” των ατόμων στα οποία μεταβιβάστηκαν οι μετοχές (της κυρίας Μαρίας Κοντομηνά και άλλων);

Εάν στον επικείμενο διαγωνισμό για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών θα ερευνήσετε για να διαπιστώσετε αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε αυτόν της κυρίας Μαρίας Κοντομηνά ή άλλων παρενθέτων –κατά πληροφορίες– προσώπων;»

Ερωτήματα Νικολόπουλου προς Νίκο Παππά

ΙΙΙ. Η αναφερόμενη ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής με αρ. πρωτ. 5843/297/10-5-2018.

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση και εσείς ο αρμόδιος υπουργός να ανέχεσθε την, εν τη πράξει, τακτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» του ΕΣΡ, ανάλογα με τον υπερθεματιστή;

Αληθεύει ότι στην πολύωρη συνεδρίαση της Τετάρτης υπήρξε θέμα και με τον Alpha; Πληροφορίες επιμένουν ότι στα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής έφτασε καταγγελία η οποία εμφάνιζε ως προβληματικό το πόθεν έσχες ενός φυσικού προσώπου που μετέχει στη μετοχική σύνθεση του καναλιού, και ότι αν το ΕΣΡ κινείτο βάσει του τυπικού γράμματος του νόμου θα έπρεπε να αποκλείσει το κανάλι; Στην περίπτωση του οποίου το ΕΣΡ επί έτη και προσχηματικά αρνείται πεισματικά να ελέγξει αφενός μεν την προέλευση των οικονομικών μέσων του εκάστοτε πραγματικού μετόχου, αφετέρου, δε, τις διαδοχικές μεταβιβάσεις και συναλλαγές, στο πρόσωπο του πραγματικού μετόχου, ανάλογα με τις εκκρεμότητες του στην Δικαιοσύνη.

Θα ζητήσετε από την ΑΑΔΕ και από τους οικονομικούς εισαγγελείς να ελέγξουν και να διερευνήσουν εάν έχει ζημιωθεί και με πόσα εκατομμύρια το δημόσιο συμφέρον; Αν ναι, ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε για διασφάλιση του Δημοσίου;