Ερχεται η απόφαση της ΡΑΕ για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα

08/08/2018, 14:04
picture-5

Από στιγμή σε στιγμή εντός της ημέρας αναμένεται η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καύσιμων στα νησιά όπου διαπιστώνεται ότι η αμόλυβδη έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η ολομέλεια της ΡΑΕ συνεδρίασε χθες Τρίτη αλλά δεν έλαβε κάποια απόφαση αν και μέλη της διατύπωσαν την άποψη ότι σε αρκετές περιπτώσεις η τιμή της βενζίνης «έχει πράγματι ξεφύγει».

Όπως διαπιστώθηκε από την ανάλυση των στοιχείων του τελευταίου διμήνου υπάρχουν περιπτώσεις πρατηρίων στη Σίκινο με τιμή 2,045 ευρώ το λίτρο ενώ κοντά στο όριο των 2 ευρώ εντοπίστηκαν πρατήρια σε νησιά όπως η Μήλος, η Αμοργός, η Ανάφη, η Σχοινούσα, η Άνδρος, η Σέριφος, η Νάξος, η Σαντορίνη κ.α.

Το θέμα ζήτησε να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την ανάλυση να δείχνει δύο βασικά στοιχεία:


  • μέρος της απόκλισης σε σχέση με τα πρατήρια της Αττικής οφείλεται στο υψηλό μεταφορικό κόστος προς τα νησιά και την έλλειψη υποδομών όπως δεξαμενές

  • σε κάποια νησιά παρατηρήθηκε έλλειψη ανταγωνισμού λόγω μικρού αριθμού πρατηρίων και σε κάποια το κέρδος ήταν πάνω από το εύλογο όριο