Πέμπτη της αγωνίας για 70.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

26/09/2018, 12:14
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Περισσότεροι από 70.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο περιμένουν την αυριανή μέρα, όταν και θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση 58χρονης γυναίκας με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η απόφαση αυτή μπορεί δυνητικά να γίνει το… νομικό όπλο για ένα ντόμινο θετικών αποφάσεων υπέρ των δανειοληπτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δικάζοντας ως τμήμα, προ μηνών, την υπόθεση αναγνώρισε τη βαρύτητά της και αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της στην Ολομέλειά του.

Σύμφωνα με την κυρία Αριάδνη Νούκα, τη δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, «σε περίπτωση θετικής έκβασης για τη δανειολήπτρια θα ανατραπεί η συντριπτική πλειοψηφία των απορριπτικών αποφάσεων. Το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την παγιωμένη νομολογία του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί του πλαισίου της ενημέρωσης των δανειοληπτών, που θα έπρεπε να είναι ενδελεχής και ουσιαστική και όχι επιδερμική έως ανύπαρκτη, θεωρώ ότι θα πρέπει να οδηγήσει τις τράπεζες σε εξωδικαστικές στη συνέχεια διευθετήσεις, των δανείων αυτών».

Δεδομένου ότι δεν έχει ληφθεί κάποια πρωτοβουλία σε κυβερνητικό επίπεδο, χιλιάδες δανειολήπτες κινούνται αυτόνομα μέσω της δικαστικής οδού. Ήδη έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις, η πρώτη από το Εφετείο Ναυπλίου.

Ήδη ανώτατα δικαστήρια ευρωπαϊκών χωρών έχουν δικαιώσει δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, δίνοντας ελπίδες για θετική έκβαση ανάλογων υποθέσεων και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, δάνεια σε ελβετικό φράγκο είχαν δοθεί κυρίως τη διετία 2007-2008, λόγω της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου. Ωστόσο, η εκτόξευση του φράγκου, ανέβασε στα ύψη και τα χρέη των δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

Ρυθμίσεις και κούρεμα