Θολό το μέλλον της Creta Farms – Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ των αδελφών

28/06/2019, 11:23
1

Ακόμα πιο θολό γίνεται το μέλλον της Creta Farms καθώς η ρήξη μεταξύ των δύο βασικών μετόχων και αδελφών, Μάνου και Τάκη Δομαζάκη βαθαίνει, όπως φάνηκε και στην επεισοδιακή έκτακτη ΓΣ όπου ουσιαστικά «εκπαραθυρώθηκε» και απ’ το ΔΣ ο δεύτερος. Και αυτό καθώς οι νέες βαριές καταγγελίες στις οποίες προέβη αποχωρώντας απ’ την έκτακτη ΓΣ, της οποίας τη νομιμότητα προτίθεται να αμφισβητήσει, πέφτουν βαριά σκιά στη Νο1 αλλαντοβιομηχανία της χώρας.

Και μπορεί πλέον να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το ποιος ελέγχει τελικά την εισηγμένη, ο Μάνος Δομαζάκης, ωστόσο ο αδελφικός «εμφύλιος» και η «δυσωδία» που αποπνέουν οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις για τον τρόπο διοίκησης, τα προσωπικά οφέλη, τις μεθοδεύσεις, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας αλλά και η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει καθιστούν ακόμα πιο περίπλοκη τις προσπάθειες εξεύρεσης μίας βιώσιμης λύσης. Πόσο μάλλον όταν έχει ξεκινήσει ένα δικαστικό σίριαλ, που όπως φαίνεται θα κρατήσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι που ίσως να εξηγεί και την μέχρι τώρα στάση των πιστωτριών τραπεζών που περιμένουν ένα ξεκάθαρο και εφικτό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Προς το παρόν το μόνο ολοκληρωμένο σχέδιο που τους έχει παρουσιαστεί είναι αυτό που συνέταξε η πλευρά του Τάκη Δομαζάκη με την είσοδο του ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου ως στρατηγικός επενδυτής. Κάτι βέβαια για το οποίο πλέον υπάρχουν έντονες αμφιβολίες καθώς, σύμφωνα πάντα με τον αποπεμφθέντα διευθύνοντα σύμβουλο της Creta Farms, η «σοβαρή πρόταση» του κ. Δουζόγλου είχε ως προϋπόθεση την ανάληψη των διοικητικών καθηκόντων απ’ τον Τάκη Δομαζάκη.

Το νέο ΔΣ

Όμως πλέον, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας δεν είναι ούτε καν μέλος του ΔΣ. Απομακρύνθηκε και από μέλος της διοίκησης, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που έγινε στο Ρέθυμνο και στην οποία τελικά συμμετείχαν 25 μέτοχοι που ελέγχουν το 46,17% του συνόλου των μετοχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας τα νέα μέλη του ΔΣ είναι:

1. Εμμανουήλ Δομαζάκις του Στυλιανού,
2. Πέτρος Παπαδάκης του Βασιλείου,
3. Χρήστος Τσάλλης του Ηρακλέους,
4. Εμμανουήλ Κοτζαμπασάκης του Γεωργίου,
5. Πέτρος Μαραβελάκης του Ευαγγέλου,
6. Εμμανουήλ Μαργωμένος του Γεωργίου και
7. Νικόλαος Κοντιζάς του Λεωνίδα

Οι κ.κ. Χρήστος Τσάλλης, Εμμανουήλ Κοτζαμπασάκης, Πέτρος Μαραβελάκης και Εμμανουήλ Μαργωμένος εκλέχθηκαν ως ανεξάρτητα μέλη.

Και τα επτά μέλη του ΔΣ εξελέγησαν για πενταετή θητεία που αρχίζει από την ημερομηνία εκλογής τους.

Παράλληλα η έκτακτη ΓΣ ενέκρινε και την τροποποίηση του Καταστατικού ώστε να μην αντικαθίστανται μέλη του ΔΣ τα οποία παραιτούνται, καθαιρούνται, πεθαίνουν και γενικώς χάνουν την ιδιότητα του μέλους. Το ΔΣ θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να λειτουργεί ακόμα και με τρία μέλη.

Στην Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας εκλέχθηκαν με τριετή θητεία οι κ.κ. Χρήστος Τσάλλης, Πέτρος Μαραβελάκης και Παναγιώτης Βρουστούρης. Η ΓΣ εξουσιοδότησε το ΔΣ να προβαίνει σε αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής μέχρι την αμέσως επόμενη ΓΣ.

«Άδειασμα» αλλά και νέα ερωτηματικά για τα 11,6 εκατ. ευρώ

Σε ο,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απαίτησης των 11,6 εκατ. ευρώ που εγείρει ο Τάκης Δομαζάκης η ΓΣ δεν έλαβε κάποια απόφαση. Ωστόσο ενημερώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Creta Farms για τα συμπεράσματα του πορίσματος της PwC με το οποίο «καταρρίπτονται» οι ισχυρισμοί του μεγαλομετόχου. Σύμφωνα με το πόρισμα, εντοπίστηκε η ροή των 11,6 εκατ. ευρώ, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε υποχρέωση της εταιρείας στον Τάκη Δομαζάκη. Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, αποδείχθηκε πως 3 εκατ. ευρώ απ’ το συνολικό ποσό των απαιτήσεων αφορά προσωπικό του δάνειο, στο οποίο η Creta Farms δεν εμπλέκεται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το γεγονός ότι το ίδιο το πόρισμα δεν παραδόθηκε στους μετόχους, όπως καταγγέλλει η πλευρά του Τάκη Δομαζάκη, δημιουργεί νέα ερωτήματα, ιδίως απ’ τη στιγμή που λέγεται πως εντοπίστηκε η ροή των χρημάτων.

Οι ευρεσιτεχνίες στην Κύπρο

Την ίδια ώρα η ΓΣ αποφάσισε την επέκταση της συμφωνίας για παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης σημάτων και ευρεσιτεχνιών απ’ την εταιρεία NOVAPLOT ENTERPRISES LTD την οποία είχαν στήσει το 2012 τα δύο αδέλφια τοποθετώντας τα σήματα και τις ευρεσιτεχνίες και βάζοντας ουσιαστικά την Creta Farms να τους πληρώνει royalties γι αυτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το 2016 υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών σύμβαση εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ύψους 1,6 εκατ. ευρώ που αφορούσε την ευρεσιτεχνία του «εφευρέτη», όπως σημειώνει, Μάνου Δομαζάκη για «συσκευασία για θερμικώς επεξεργασμένο κρεατοσκεύασμα με δυνατότητα εύκολου ανοίγματος».

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό τρόπο συσκευασίας τροφίμων που χρησιμοποιήθηκε σε πρώτη φάση για την ανάπτυξη των προϊόντων της σειράς “mini” το 2015.

Αναρμόδια η ΓΣ για τις καταγγελίες

Παράλληλα η ΓΣ αποφάσισε πως είναι αναρμόδια να αξιολογήσει τα «έργα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις Ρεθύμνου κατά το έτος 2011» και τα «έργα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις Ρεθύμνου κατά τα έτη 2013 – 2014» για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες.

Το ίδιο επίσης αποφάσισε και για το θέμα της ενημέρωσης σχετικά με τους προμηθευτές της εταιρείας K. MEDIA ΙΚΕ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε, METALO LTD, FOOD PROCESSING ENGINEERING SYSTEMS LIMITED”.

Αρμόδιο είναι, σύμφωνα με τη ΓΣ, το ΔΣ, το οποίο ήδη έχει ενημερώσει για τα ανωτέρω τις αρμόδιες Αρχές, όπως αναφέρει η Creta Farms.

Στο «σκοτάδι» η οικονομική κατάσταση

Σε ο,τι αφορά την περιουσιακή κατάσταση της εταιρείας, έπειτα και απ’ τις καταγγελίες του Τάκη Δομαζάκη, η ΓΣ ενημερώθηκε πως έχει ληφθεί ήδη σχετική απόφαση απ’ το ΔΣ για τις δέουσες ενέργειες και αποφάσισε πως δεν είναι στην αρμοδιότητά της.

Τέλος η ΓΣ δήλωσε και πάλι αναρμόδια στο να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ για την υποβολή καταγγελίας προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την άσκηση αγωγής κατά ανταγωνιστριών εταιρειών για αθέμιτες ανταγωνιστικές πρακτικές. Αποφάσισε πως το ΔΣ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τις σχετικές κινήσεις.