«Καμπανάκι» από τουριστικούς φορείς για τον τουρισμό

31/07/2019, 10:18
1

«Αμεσα αναγκαία» είναι για τους τουριστικούς φορείς η λήψη μέτρων για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος δείχνει από τις αρχές του έτους σημάδια κόπωσης.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους αν και οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 0,9%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 2018, γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση αφίξεων και εσόδων από χώρες εκτός ΕΕ με κύριο προορισμό την Αθήνα. Ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, φαίνεται ότι το τρέχον έτος είναι υποδεέστερη σε σχέση με το 2018, με μειώσεις στις πληρότητες, τα έσοδα και τις προκρατήσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Ενόψει και της παρατηρούμενης κάμψης της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας, όπως δείχνει προς το παρόν και η μείωση κατά 6,7% των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό στα περιφερειακά αεροδρόμια, καθίσταται άμεσα αναγκαία η αποκατάσταση της φορολογικής ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της ορθολογικής ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός συνεπούς, συγκροτημένου και αποτελεσματικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό», αναφέρει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού έχει ήδη ανακοινωθεί ότι στόχος του κυβερνητικού επιτελείου εντός του επόμενου εξαμήνου είναι η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου με τις επόμενες προτεραιότητες για τον κλάδο, ενώ μετά το πέρας της σεζόν θα έλθει και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τουριστικές μισθώσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ιnsete για το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφεται σημαντική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στον Δ.Α.Α. και οριακή στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ μειωμένες παραμένουν οι οδικές αφίξεις όλους του μήνες του πρώτου 6μήνου του 2019.