Απέτυχε κι αλλάζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

02/08/2019, 10:46
1

Την πλήρη αποτυχία της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού δείχνουν τα στοιχεία για την ως τώρα εφαρμογή του. Μια λύση που προβλήθηκε ως «λυτρωτική» για πολλές επιχειρήσεις που είχαν βυθιστεί στα χρέη, τελικά δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα.

Συγκεκριμένα, ως τώρα στη ρύθμιση αυτή έχουν ενταχθεί μόλις 24 επιχειρήσεις, στο σύνολό τους με οφειλές μόνο προς έναν πιστωτή. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, από τις 3.446 επιχειρήσεις που αιτήθηκαν ρύθμιση των οφειλών τους μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, οι 2.622 αφορούσαν σε ρύθμιση οφειλών προς περισσότερους του ενός πιστωτές (τράπεζες, δημόσιο κλπ). Από αυτές, απορρίφθηκαν οι 231, είναι σε εξέλιξη οι 496 και έγιναν δεκτές οι 127, από τις οποίες καμία δεν έχει υπογραφεί ως σήμερα.

Οι 824 αιτήσεις αφορούσε σε χρέη μόνο σε έναν πιστωτή. Από αυτές οι 79 απορρίφθηκαν, οι 66 είναι σε εξέλιξη και οι 24 έγιναν δεκτές και υπήρξε συμφωνία.

Κύριος λόγος αποτυχίας του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι το ύψος της δόσης που προκύπτει μετά τη ρύθμιση. Ένας δεύτερος λόγος είναι η διαφωνία πιστωτών και πιστούχων, ή ακόμα και των πιστωτών μεταξύ τους.

Τα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι ακόμα και οι ελάχιστες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό δυσκολεύονται να παραμείνουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων που προέκυψαν από τη ρύθμιση, την οποία ορισμένοι χρησιμοποιούν μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο, αποφεύγοντας έστω προσωρινά τα αναγκαστικά μέτρα. Η πλέον βιώσιμη εκδοχή της ρύθμισης αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν οφειλές μόνο στην εφορία ή μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία και που διακανονίζουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις.Άδων

Την αποτυχία του μηχανισμού αναγνώρισε με δηλώσεις του και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προανήγγειλε την αναμόρφωση του σχετικού νόμου ώστε αυτός να καταστεί εργαλείο για να διασώσει όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες. Πρόσθεσε δε ότι για το θέμα αυτό θα συνεργαστεί τόσο με την Ανεξάρτητη Αρχή Δηοσίων Εσόδων, όσο και με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η οποία θα προχωρήσει και στη δημιουργία της νέα πλατφόρμας, για την οποία θα διαθέσει περί τα δυο εκατομμύρια ευρώ.