Ασκηση σε δομές μεταναστών διά παν ενδεχόμενο

12/02/2021, 15:48
Ασκηση σε δομές μεταναστών διά παν ενδεχόμενο

Ασκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας σε όλες τις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας σχεδιάζει, για τις 17 και 18 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η άσκηση με τίτλο «Αγνοδίκη 2021» βασίζεται σε πολλαπλά σενάρια μαζικών ροών, φυσικών καταστροφών, έντονων καιρικών φαινομένων και πανδημίας και έχει ως στόχο τη διερεύνηση της ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού σε μία ή πολλαπλές κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι 32 δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Για τις ανάγκες της άσκησης θα στηθεί κέντρο επιχειρήσεων στο κτίριο του υπουργείου στην Αθήνα, το οποίο θα συντονίζει τις δράσεις στις δομές. Υπολογίζεται ότι στην άσκηση θα λάβουν μέρος συνολικά περίπου 450 άτομα σε 50 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν σενάρια αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτων αναγκών, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν.

Την ευθύνη της υλοποίησης έχει αναλάβει η γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο του υπουργείου, ενώ στην άσκηση θα συνεργαστούν μεταξύ άλλων η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το ΓΕΕΘΑ, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και οι οργανώσεις ASB και Danish Refugee Council.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, «η μετανάστευση αφορά πολλές παράλληλες κρίσεις, δηλαδή μπορεί να έχεις μια δολοφονία σε ένα κέντρο ή μια εξέγερση και ταυτόχρονα μια φωτιά ή μια επίσκεψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη χώρα. Είναι πολύ σύνθετο και μεγάλο το αντικείμενο, άρα πρέπει όλος ο μηχανισμός να είναι σε συντονισμό».

Μέσα από την άσκηση, παρατηρεί ο κ. Λογοθέτης, «θα δούμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις μαζί, πόσο έτοιμοι είμαστε για να ανταποκριθούμε και πόσος χρόνος χρειάζεται γι' αυτό».