Κρήτη: Επέλαση της «Μήδειας» με πολικό ψύχος και σοβαρά προβλήματα

17/02/2021, 11:52
Κρήτη: Επέλαση της «Μήδειας» με πολικό ψύχος και σοβαρά προβλήματα

Με χιόνια, βροχές, παγωμένους ανέμους και χιονόνερο συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» στην Κρήτη. Το θερμόμετρο σε κάποιες περιοχές έπεσε κάτω από το μηδέν, ενώ ισχυρές ριπές ανέμου καταγράφηκαν στον Πλακιά Ρεθύμνου καθώς είχαν ένταση 89 χιλιόμετρα την ώρα.

Το επίκεντρο της κακοκαιρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντοπίζεται στους δήμους Γόρτυνας, Αρχανών -Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος.

Μηχανήματα επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ στον δρόμο Ηράκλειο -Μεσαρά, στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Δύσκολη είναι η πρόσβαση σε περιοχές από το Χουδέτσι και μετά στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

Στο τμήμα Αλάγνι - Αρκαλοχώρι τρία εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο, ενώ σε αρκετούς δήμους τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι επαναλαμβανόμενα.

Επίσης με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η χιονόπτωση στο Οροπέδιο Λασιθίου, με τις εργασίες εκχιονισμού από μηχανήματα του δήμου να συνεχίζονται αδιάλειπτα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ η κυκλοφορία στις απαραίτητες και μόνο περιπτώσεις μπορεί να γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή με οχήματα 4x4.

Εχει απαγορευτεί η είσοδος στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου, για λόγους ασφάλειας των πολιτών.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, σε τμήμα οικιών στο Τζερμιάδο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα.

Ειδικότερα, όλα τα χωριά του Ανατολικού Σελίνου, από την Αγία Ειρήνη, τον Αγριλέ, το Επανοχώρι, τη Σκάφη, το Ροδοβάνι και τα Τεμένια είναι αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν για πολλές ώρες η Παλαιόχωρα και χωριά του Δυτικού Σελίνου.

Ίδιο το σκηνικό και στα ορεινά των Σφακίων. Τα χωριά Ασφένδου και Καλλικράτης είναι αποκλεισμένα ενώ σε Αράδαινα, Ανώπολη και Άη Γιάννη οι κάτοικοι περιμένουν για ώρες την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.