Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος: Αντισυνταγματική η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων

17/02/2021, 20:06
Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος: Αντισυνταγματική η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων

Αίτηση με την οποία ζητά την ακύρωση της νέας κοινής υπουργικής απόφασης των εκτάκτων μέτρων κατά του COVID 19,  κατά το μέρος της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων κατέθεσε στο ΣτΕ η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας. 

Ειδικότερα η δικηγόροι της χώρας ζητούν να ακυρωθεί η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της επικράτειας κατά το διάστημα από 11 Φεβρουαρίου έως και 1 Μαρτίου 2021, κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.

H ολομέλεια, με την αίτησή της ζητάει την ακύρωση της υπ' αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 κ.υ.α., ως προς το σκέλος που αφορά την λειτουργία των δικαστηρίων, κ.λπ., εκτιμώντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη κοινή υπουγική απόφαση, πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή Δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και παράλληλα παραβιάζει το δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας και το δικαίωμα της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, και δη αυτών που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.