Σεισμός 6 Ρίχτερ: Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία

03/03/2021, 14:05
Σεισμός 6 Ρίχτερ: Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Θεσσαλία για να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή και προκάλεσε υλικές ζημιές κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα.

Στην περιοχή μεταβαίνουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Στην Ελασσόνα έχουν σημειωθεί ζημιές σε παλιά σπίτια και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές. Οι έρευνες επικεντρώνονται στις περιοχές Δαμάσι και Μεσοχώρι, όπου κατέρρευσε και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

«Προσπαθούμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση. Ο κόσμος όλος έχει τρομάξει και πανικοβληθεί με αποτέλεσμα να παραμένει εκτός σπιτιών. Επικράτησε μια αναστάτωση ωστόσο θεωρώ πως μέχρι ώρας δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία. Ο σεισμός όχι μόνο ήταν αισθητός αλλά είχε και διάρκεια τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Όλα τα κλιμάκια του δήμου είναι έτοιμα να κάνουν όλους τους ελέγχους στα κτίρια, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Μέχρις ώρας δεν έχουμε αναφορές για ζημιές και πτώσεις» είπε για την κατάσταση στην περιοχή της Ελασσόνας, ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου, Χριστόφορος Κατσαρός είπε: «Ο σεισμός ήταν μεγάλος και δυνατός, κάνουμε αυτοψίες να δούμε τι ζημιές υπάρχουν ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης… Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του και μαζεύτηκε στις πλατείες ενώ αμέσως εκκενώθηκαν τα σχολεία και μεταφέρθηκαν τα παιδιά σε ασφαλές μέρος… Από μια πρώτη ματιά έχουν πέσει μάντρες σπιτιών».

Με επιφύλαξη αντιμετώπισε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Ελασσόνα ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες.