Καβούρι: Εντυπωσιακές εικόνες από την υποχώρηση της θάλασσας

07/03/2021, 12:08
Καβούρι: Εντυπωσιακές εικόνες από την υποχώρηση της θάλασσας

Σε ποιο φαινόμενο οφείλεται η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στο Καβούρι

Ένα σπάνιο φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν όσοι βρέθηκαν χθες, Σάββατο 6 Μαρτίου, στο Καβούρι, καθώς η στάθμη τoυ νερού υποχώρησε λόγω άμπωτης και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να πάνε μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή «αβρόχοις ποσίν»!

Αν και ορισμένοι έσπευσαν να συνδέσουν το φαινόμενο με την πιθανότητα σεισμού, στην πραγματικότητα πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης που σχετίζεται με μετεωρολογικά φαινόμενα.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε o καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Τι είναι η άμπωτη

Η άμπωτη, το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Παλίρροια, στη κοινή ναυτική γλώσσα ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η αλλαγή στην εικόνα της θάλασσας και της ακτής κατά την άμπτωτη και την παλίρροια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή.