Σκέρτσος: Μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση

27/03/2021, 13:57
Σκέρτσος: Μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση

Λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν ν' ανοίξουν στις αρχές Απριλίου, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα, με αργά βήματα, γεννά η σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας των τελευταίων ημερών. Τα self test, οι εμβολιασμοί και τα ατομικά μέτρα προστασίας αναμένονται να αποτελέσουν τα σημαντικότερα όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας και την επανέναρξη των δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης, ενώ θα ακολουθήσει η εστίαση, που βρίσκεται εγκλωβισμένη εδώ και μήνες στη δίνη του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος,στο Mega, από τις αρχές Απριλίου η κυβέρνηση έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα. “Αξιοποιούμε τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη επιστήμη να διαθέτουμε έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ που γίνονται με εύκολο τρόπο πλέον, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να έχει έλεγχο της υγείας του και να ελέγχει υπεύθυνα την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια“.

Ανέφερε δε ότι συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής δημόσιας υγείας την Παρασκευή, τονίζοντας ότι “είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, τους παρουσιάσαμε τη στρατηγική μας, έγινε αποδεκτή, είναι κάτι που το είχε εισηγηθεί η επιτροπή το προηγούμενο διάστημα και η κυβέρνηση το υλοποιεί πλέον”. Επιπροσθέτως, «συζητήσαμε τα χρονικά ορόσημα με την επιτροπή κι έχουν γίνει επί της αρχής αποδεκτά», υπό τον όρο ότι θα συνεχισθεί η τάση που έχει διαφανεί τις τελευταίες ημέρες, «τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και κυρίως των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τις τελευταίες ημέρες έχουμε ευτυχώς λιγότερες εισαγωγές και περισσότερα εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας», είπε ενώ απέφυγε να δώσει οριστικές ημερομηνίες γιατί αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουν με την επιτροπή.
“Εμείς σεβόμαστε το ρόλο των ειδικών και δίνουμε τον πρώτο λόγο και ρόλο σε εκείνους να αξιολογήσουν τα δεδομένα. Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι μαζί με τα τεστ που αποτελούν έναν πολύ σημαντικό συμπληρωματικό πυλώνα στη στρατηγική μας για την ανίχνευση των θετικών κρουσμάτων και την απομόνωσή τους, μπορούμε να ανοίξουμε από τις αρχές Απριλίου το λιανεμπόριο, την εκπαίδευση». Για το σκοπό αυτό εξάλλου, ανακοίνωσε, θα γίνει μια συνεδρίαση με την επιτροπή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων, ο κ. Σκέρτσος είπε πως “δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για αυτό το ενδεχομένο, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως «τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «ως το τέλος Απριλίου – αρχές Μαΐου αυτή η πληθυσμιακή ομάδα θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Θα έχει πολύ μεγαλύτερη άμυνα του ιού και δεν θα κινδυνεύει με βαριά συμπτωματολογία που οδηγεί στο νοσοκομείο. Αυτό μας πηγαίνει αυτομάτως σε οριστική χαλάρωση των μέτρων.

Σημείωσε ότι υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ερωτηθείς για τη στήριξη της οικονομίας από το κράτος, απάντησε ότι «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί λόγω της αναστολής δραστηριοτήτων τους που έχουν προκύψει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έχουμε ρίξει περισσότερα από 30 δισ. στην αγορά εδώ και ένα χρόνο και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», διαβεβαίωσε.
Η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ έκλεισε με κάποια διευκρινιστικά ερωτήματα για τα self tests:«Η πολιτική με τα δωρεάν self tests σε πρώτη φάση θα ισχύσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πλέον από τον Ιούνιο που θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, καλύτερες καιρικές συνθήκες, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική που θα μπορεί να υποχωρήσει λίγο και θα συνεχίσει η στοχευμένη παρέμβαση σε testing από το κράτος. Αλλά, αν χρειαστεί να συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι».
Επιπλέον πρόσθεσε ότι έχει συμφωνηθεί με τους φαρμακοποιούς, «το τεστ να παρέχεται δωρεάν για να πραγματοποιείται στο σπίτι. Είναι πολύ πιο απλό από το rapid test, άρα δεν υπάρχει κόστος για τους πολίτες». Αν, παρόλ’ αυτά, «κάποιος πολίτης επιθυμεί να λάβει καθοδήγηση ή να του κάνει το τεστ ο φαρμακοποιός, εφόσον το επιθυμεί και εκείνος, αυτό μπορεί να έχει ένα μικρό, συμβολικό αντίτιμο προφανώς για την υπηρεσία που θα παρέχει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ