Κωνσταντινούπολη: Απαγορεύθηκε η είσοδος στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

13/08/2021, 18:57
Κωνσταντινούπολη: Απαγορεύθηκε η είσοδος στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας

Την πιθανότητα να απελαθεί από την Τουρκία αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος πραγματοποίησε το ταξίδι αυτό για να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας.

Στην αποστολή, συμμετέχει και η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία αναφερόμενη για το συμβάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: "Το ταξίδι για την Παναγία Σουμελά ξεκίνησε. Σήμερα στην Πόλη. Αύριο στην Τραπεζούντα.Στην πατρίδα των παππούδων μου. Δεν είχα κανένα πρόβλημα στην είσοδό μου στην Τουρκία. Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο με τον πρόεδρο των Ποντίων."

Η κυρία Αντωνιάδου επικοινώνησε, επίσης, με τη γενική πρόξενο και την ενημέρωσε για την κράτηση του κ. Βαρυθυμιάδη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και με ανακοίνωση του Παμποντιακού Συνδέσμου ο κ. Βαρυθυμιάδης μέχρι πριν λίγη ώρα ήταν κρατούμενος στο αεροδρόμιο με τις αποσκευές του να ελέγχονται εξονυχιστικά και αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να απελαθεί από την χώρα ως ανεπιθύμητος και επικίνδυνος, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, το συμβάν με την κράτηση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη ενδέχεται να λάβει ευρύτερες διαστάσεις λόγω του θεσμικού του ρόλου καθώς η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει «να υποστηρίξει με φυσική παρουσία το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προσπάθειά του να δώσει νέα ζωή στα μνημεία της Ορθοδοξίας στον Πόντο και την Μικρά Ασία».

Σημειώνεται ότι μετά από εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργου Βαρυθυμιάδη.