Σε 5.895 μέχρι στιγμής ανέρχονται οι πράξεις αναστολής εργαζομένων στα νοσοκομεία

01/09/2021, 20:05
Σε 5.895 μέχρι στιγμής ανέρχονται οι πράξεις αναστολής εργαζομένων στα νοσοκομεία

Συνολικά 5.895 πράξεις αναστολής υγειονομικών έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, μόνο στα νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας. 

Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας.

Η διαδικασία, όπως σημειώνουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Υγείας, βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Συμβούλιο Επικρατείας απεφάνθη με τρίτη απόφασή του υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Μετά από αυτή για την ΕΜΑΚ και προ 2 ημερών την απόρριψη αιτήματος για προσωρινό "πάγωμα" που υπέβαλλαν μεμονωμένα 115 υγειονομικοί, το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό Ολομέλειας απέρριψε και το αίτημα υγειονομικών δημοσίων νοσοκομείων για έκδοση αναστολής επί της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, οι οποίοι εφόσον δεν εμβολιαστούν τίθενται σε αναστολή εργασίας, από σήμερα, άνευ αποδοχών.

Υπενθυμίζεται, ότι εκκρεμεί από την περασμένη εβδομάδα αίτημα από την ΠΟΕΔΗΝ, που κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, για ακύρωση και αναστολή κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Στο δικόγραφο αναφερόταν, ότι "η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία".

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για παραβίαση διεθνών συμβάσεων που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του.