Δημόσιο: Κλειστόν λόγω...χιονιού

24/01/2022, 20:29
Δημόσιο: Κλειστόν λόγω...χιονιού

Η λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί με τηλεργασία αύριο από τους υπαλλήλους, που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Για την αποφυγή των μετακινήσεων και ειδικά για την ημέρα αυτή δεν θα ισχύσει το ποσοστό τηλεργασίας που έχει καθοριστεί σε κάθε υπηρεσία βάσει του πλάνου εργασιών που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε φορέα.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο ζητά από τους επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία δεν δύναται να ασκηθεί εργασία εξ αποστάσεως και η προσέλευση των υπαλλήλων δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι που απασχολούνται σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ζητούνται ευθύνες για την Αττική οδό

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι και αυτό της Αττικής οδού, καθώς η εταιρία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό».

Στο μεταξύ, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό.

Πρόσθεσε ότι αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτή την στιγμή.

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική. Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, είπε.

Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Λίγο μετά τις 8 μ.μ. το βράδι της Δευτέρας, οχήματα του στρατού καθώς και δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας ξεκίνησαν την επιχείρηση απεγκλωβισμού όσων είχαν παραμείνει στα ακινητοποιημένα οχήματα στην Αττική οδό.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ποιος έδωσε άδεια για κυκλοφορία βαρέων οχημάτων;

«Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ώρες οδηγοί στην Αττική Οδό, αντικατοπτρίζει τη πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα; Ποιος έχει την ευθύνη της διάνοιξης και του απεγκλωβισμού; Πότε επιτέλους ένας κυβερνητικός αξιωματούχος θα ενημερώσει τους εγκλωβισμένους πολίτες για την εξέλιξη της περιπέτειάς τους;», διερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Ανεπαρκείς, ανεύθυνοι, αδιάφοροι. Και μη χειρότερα!».

Αυστηρή κριτική από το ΚΙΝΑΛ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ αναφέρει πώς «αν και ήταν γνωστό εδώ και μέρες ότι η κακοκαιρία θα ήταν σφοδρή και θα έπληττε όλο το Λεκανοπέδιο, και παρά την περσινή ανάλογη εμπειρία, ο κρατικός μηχανισμός αρκέστηκε σε συστάσεις και άκαρπες συσκέψεις».

Επίσης επικρίνεται η κυβέρνηση γιατί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ «αφήνει σήμερα την Αυτοδιοίκηση μόνη της, με όσα μέσα διαθέτει, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται εγκλωβισμένοι σε κεντρικούς οδικούς άξονες ακόμη».

Επισημαίνει ότι «δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά της ευθύνης» και καλεί την κυβέρνηση «να πράξει τα αυτονόητα και να μην παρακολουθεί άπραγη».