Ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε “επείγουσα φάση”

22/02/2022, 20:39
Ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε “επείγουσα φάση”
Την εκτίμηση ότι «σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα», έκανε ο o πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Την εκτίμηση ότι «σταδιακά θα επανέλθουμε στην κανονικότητα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα», ωστόσο «η επιτήρηση θα συνεχιστεί» και ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική παρουσία του και είναι αναγκαία η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, έκανε ο o πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.

«Δεν είμαστε στο τέλος της αυτής της ιστορίας αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε “επείγουσα φάση”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταδιακή αποκλιμάκωση

Επίσης είπε ότι φαίνεται σταδιακή αποκλιμάκωση της επιδημίας λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και σημείωσε ότι η επιτήρηση θα αφορά στις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των θανάτων.

Επικαλούμενος επιστημονικά δεδομένα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

-Η πιθανότητα θανάτου σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι αυξημένη κατά 1.000 φορές,

-Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως είναι 3-4 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον καταγραφέντα. Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι αυτοί αγγίζουν τους 20 εκατομμύρια. Ανάμεσα στις χώρες στις οποίες καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία. Τεράστιο ρόλο στο φαινόμενο του θανάτου από την πανδημία διαδραματίζουν οι κοινωνικές ανισότητες. Άλλοι δεν έχουν το εμβόλιο ( σ.σ. Αφρική) και άλλοι το έχουν και δεν το κάνουν όπως στις ΗΠΑ, σχολίασε.

-Στη χώρα μας η πανδημία προσβάλλει περισσότερο τις μεγαλύτερες ηλικίες άνω των 75 ετών ενώ οι μικρές ηλικίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα κινδύνου νόσησης. Το 83% του πληθυσμού έχει λάβει τις 2 δόσεις και το 50% τις 3 δόσεις.

Στο σημείο αυτό επισήμανε την ανάγκη λήψης της 3ης δόσης καθώς σύμφωνα με μελέτες η προστασία για νοσηλεία μετά τη λήψη των 2 δόσεων έπεσε στο 60% αλλά με τη λήψη της τρίτης δόσης ξαναανέβηκε στο 90%. Η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο ανεβαίνει περίπου στο 100% με τις τρεις δόσεις του εμβολίου έναντι του κοροναϊού. Στη χώρα μας είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό.

-Η τρίτη δόση είναι καλύτερη από ένα ειδικό εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον

-Το 60% του πληθυσμού παγκοσμίως, πλην Αφρικής, έχει εμβολιαστική κάλυψη.

-Έχουν χορηγηθεί 10 δισ. δόσεις παρέχοντας εξαιρετική ασφάλεια

Όσον αφορά στις επιπλοκές από την πανδημία ανέφερε την καταστροφή του πλακούντα, τον καρδιακό κίνδυνο και την ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατομμύρια περιπτώσεων αγχώδους διαταραχής.

Η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: “Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους”, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.