Ζελένσκι: «Ελευθερία ή θάνατος» από την Βουλή των Ελλήνων

07/04/2022, 13:41
Ζελένσκι: «Ελευθερία ή θάνατος» από την Βουλή των Ελλήνων

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Ουκρανών σε ομιλία του προς την ελληνική βουλή μέσω διαδικτύου

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε στην ελληνική Βουλή απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία για τα όσα περνά η χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Στην ειδική, έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ήταν παρόντες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Παρούσα ήταν και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τη διαδικασία άνοιξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με μια σύντομη προσφώνηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε αναφορά και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο ενώ υπενθύμισε πως η χώρα μας στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι την τελική νίκη.

Το «παρών» έδωσε και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ είναι τα κόμματα τα οποία διάκεινται θετικά προς τη φιλοξενία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή.

Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση αντιτίθενται συλλήβδην, ενώ το ΜέΡΑ 25 τηρεί αντιφατική στάση, με ένα εν μέρει «όχι».

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά και στην Φιλική Εταιρεία. «Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να σώσει την Ουκρανία. Η Μαριούπολη, η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια. Οι Ρώσοι χτυπάνε από θαλάσσης στεριάς κι αέρος» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος κι ακολούθως έδωσε το λόγο σε δύο Ουκρανούς και δύο Ελληνες που μάχονται κατά των Ρώσων στην Μαριούπολη.

Στην συνέχεια στο βίντεο εμφανίστηκαν και δύο ομογενείς οι οποίοι πολεμούν στην Ουκρανία.

«Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης είναι Έλληνες. Η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλούμε βοηθήστε μας», είπε ο πρώτος εξ αυτών. «Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτήρια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια», συνέχισε ο δεύτερος.

Επίσης, αναφέρθηκε στις απαρχές της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο επισημαίνοντας ότι «με την Ελλάδα έχει αναπτυχθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού σε αρκετές χώρες. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες».

«Στην ουκρανική ιστορία θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας τη διάσταση που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και τώρα» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού «και ο ΥΠΕΞ σας άκουσε τον φρικτό ήχο των πολυβόλων», είπε κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια, στην Μαριούπολη.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

-Οι Ρώσοι έκαναν ό,τι μπορούν έτσι ώστε να προσβάλλουν όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα καύσιμά τους και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας.

-Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να διώξουμε τους Ρώσους από τα ουκρανικά εδάφη. Για να καταλάβουν οι βάρβαροι που κάνουν πόλεμο πως θα χάνουν.

-Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να σώσουμε όσα δημιουργήσαμε Έλληνες και Ουκρανοί. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.

-Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα. (Ο Ζελένσκι δείχνει βίντεο με ελληνοουκρανούς που πολεμούν στη Μαριούπολη. Ο ένας εκ των Ελληνοουκρανών που μίλησαν, ζήτησαν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μαριούπολη.)

-Οι Ρώσοι πρέπει να είναι υπόλογοι για όσα έκαναν.

-Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και έχει τεράστια σημασία. «Θεωρώ ότι μία Φιλική Εταιρεία μπορεί αν δημιουργηθεί στην Ελλάδα για να υπάρχει άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία»

-Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ουκρανική κοινότητα.

-Οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη. Τα περισσότερα κτήρια έχουν καταστραφεί.

-Η υπερχιλιετής συνύπαρξη Ελλήνων Ουκρανών είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας φαίνεται η σύνδεση με την Ελλάδα.

-Η Ουκρανία είναι μία από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες.

-Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου.