Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με νέο 1922: Δεν αστειεύομαι, μην εξοπλίζετε τα νησιά

09/06/2022, 15:01
Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με νέο 1922: Δεν αστειεύομαι, μην εξοπλίζετε τα νησιά

Απασφάλισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κλιμακώνει την επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Εφές 2022, κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και εκτόξευσε απειλές άνευ προηγουμένου.

«Με την ευκαιρία αυτή για άλλη μια φορά καλώ την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απειλές για νέο 1922

«Οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά από τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα (αναφορά στη μικρασιατική καταστροφή του 1922). Συνέλθετε! Η Τουρκία δε θα απεμπολήσει τα δικαιώματα της στο Αιγαίο. Όπως δεν θα σταματήσει, όταν χρειαστεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών», υπογράμμισε.

«Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Όμως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλά δεν επιτρέπει να της καταπατήσουν και τα δικαιώματα της», κατέληξε.