Ημερίδα στα Γιάννενα για το Νέο Πτωχευτικό Κώδικα

21/06/2022, 11:32
Ημερίδα στα Γιάννενα για το Νέο Πτωχευτικό Κώδικα

Ανοιχτή πρόσκληση του νομικού κόσμου για την αναγκαιότητα συντονισμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προκειμένου την αντιμετώπιση των αναμενόμενων νέων «κόκκινων» δανείων.

Λίγο καιρό μετά τη θέσπιση του Κώδικα Αφερεγγυότητας (Ν. 4738/2020) και χωρίς η αποτελεσματικότητά του να έχει ακόμα δοκιμαστεί, η αυξανόμενη ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο «καλπάζων» πληθωρισμός έχουν προκαλέσει ανησυχία στην αγορά για ένα πιθανό νέο κύμα κόκκινων δανείων (συμπεριλαμβανομένων των ήδη ρυθμισμένων).

Μπροστά σε αυτή την νέα οικονομική συγκυρία ο νομικός κόσμος στέκεται σκωπτικά απέναντι στον «Κώδικα Αφερεγγυότητας» και στην δυνατότητά του να αντιμετωπίσει ρυθμιστικά τις νέες αυτές συνθήκες που δεν αποτέλεσαν τη βάση για την ψήφισή του.

Τον προβληματισμό αυτό αφουγκράστηκαν τα κέντρα διαμεσολάβησης Ηπείρου και Middle Point, διοργανώνοντας το Σάββατο, 18/6, Ημερίδα στα Γιάννενα, με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός - Νέα πτώχευση: Πράγματι μια δεύτερη ευκαιρία;», η οποία φιλοδόξησε και πέτυχε να αποτελέσει ένα forum ανταλλαγής απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου.

Η ημερίδα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, του ΑΚΚΕΔ-Προμηθέας και άλλων θεσμικών φορέων, στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στην διάρκειά της ανταλλάγησαν απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων και του πάνελ ομιλητών, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των «εργαλείων» ρύθμισης του Ν. 4738/2020 και κατατέθηκαν προτάσεις για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του, με σημαντικότερη την πρόταση για εισαγωγή του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.

Αν και δεν έλειψαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των ομιλητών -ιδίως μεταξύ του κ. Νικολακόπουλου Ανδρέα, βουλευτή ΝΔ και της κ. Τζάκρη Θεοδώρας, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- τον τόνο έδωσε η νέα Ειδική Γραμματέας της ΕΓΔΙΧ, κ. Αθανασοπούλου Μαριαλένα, η οποία με συνεργατική διάθεση και βούληση να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να προλάβει τις επιτακτικές οικονομικές εξελίξεις μετέδωσε σε όλους το μήνυμα: «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να συνεργαστούμε. Θέλουμε να καταφέρουν να ρυθμιστούν όλοι όσοι το επιθυμούν».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη ως ομιλητές ο κ. Κονδύλης Χάρης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο κ. Παν. Γιαννόπουλος, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ καθώς και εξαίρετοι Δικηγόροι και Διαμεσολαβητές.

Σωτηρία Αν. Κουμπούλη
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω - Διαμεσολαβήτρια