Επιδοτήσεις στο ρεύμα σε τρεις κλίμακες - Πώς θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο

21/09/2022, 11:48
Επιδοτήσεις στο ρεύμα σε τρεις κλίμακες - Πώς θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο

Τα νέα μέτρα για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας

Τα νέα μέτρα για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες για την επιδότηση στο ρεύμα

– Έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

– Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης. Αν έναν νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα.

– Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70%. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Επαγγελματίες

Για τους επαγγελματίες με ισχύ παροχής έως 35 kvA και κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση είναι 39,8 λεπτά και καλύπτει το 80 % της αύξησης. Για μεγαλύτερες καταναλώσεις διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα και για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τον επόμενο μήνα είναι 1,1 δισεκ. ευρώ. Προέρχεται από την ανάπτυξη των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και τις δημοπρασίες ρύπων (1 δισεκ.) και τον προϋπολογισμό (100 εκατ.).

Οριζόντια επιδότηση για το φυσικό αέριο

Όσον αφορά το φυσικό αέριο ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης και θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και ειδικό τέλος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Τρεις στόχοι

“Η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα, τόνισε ο υπουργός.

Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά,

Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και

Τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας”.

Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κατέληξε, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.

Οι τιμές των παρόχων

Υπενθυμίζεται ότι τα οικιακά τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Οκτώβριο, από τα οποία αφαιρούνται οι ανωτέρω επιδοτήσεις είναι:

ΔΕΗ: 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 60,7 λεπτά για τις επόμενες και 55,4 λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Protergia: 57,63 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ήρων: 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα μείον έκπτωση συνέπειας

Elpedison: 59,05-63,06 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.

NRG: 57,9-59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Watt&Volt: 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 57,4-58,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας

Volterra: 68,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Zenith: 58,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Ελίν: 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.