Αυτές είναι οι χώρες με τις καλύτερες και τις χειρότερες συντάξεις

24/10/2022, 19:22
Αυτές είναι οι χώρες με τις καλύτερες και τις χειρότερες συντάξεις

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 20η θέση των 44 χωρών της λίστας, ενώ η Πορτογαλία βρέθηκε στην 24η, το Μεξικό στην 29η και η Κίνα στην 36η.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μελετήσουν εκ νέου τις επιλογές της συνταξιοδότησής τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ο φετινός δείκτης Mercer CFA Institute Global Pension Index υποδεικνύει πως η Ισλανδία, η Ολλανδία και η Δανία κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις καλύτερες συντάξεις του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το report των αναλυτών της Mercer, οι ηλικίες συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου έτσι ώστε να αντισταθμίσουν τα προβλήματα του γηραιού πληθυσμού, του αυξημένου δημόσιου χρέους και των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων.

«Δεδομένης της αύξησης του επιπέδου μόρφωσης των νέων επαγγελματιών, οι εργαζόμενοι εισέρχονται στην αγορά απασχόλησης πολύ αργότερα», όπως τόνισε το στέλεχος της Mercer, Ντέιβιντ Νοξ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισέρχονται στην αγορά εργασίας αργότερα, να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα και να ζουν περισσότερο. Κάτι πρέπει να αλλάξει και αυτό είναι το όριο συνταξιοδότησής τους».

Το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον της μειωμένης αύξησης των μισθών, της αύξησης του πληθωρισμού και της μείωσης των επενδυτικών αποδόσεων αυξάνει την οικονομική πίεση που δέχονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα συστήματα συνταξιοδότησης των τριών πρώτων χωρών της λίστας χαρακτηρίζονται από αυξημένη βιωσιμότητα και καλή διαχείριση, με υγιή ποικιλία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων και «υψηλό επίπεδο ακεραιότητας», όπως τονίζει το report.

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 20η θέση των 44 χωρών της λίστας, ενώ η Πορτογαλία βρέθηκε στην 24η, το Μεξικό στην 29η και η Κίνα στην 36η. Η τελευταία τετράδα αποτελείται από την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες, την Αργεντινή και την Ινδία οι οποίες, σύμφωνα με τη Mercer, έχουν σημαντικές αδυναμίες που πρέπει να καταπολεμηθούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και δεδομένης της μείωσης των αριθμών νέων γεννήσεων ανά τον πλανήτη, το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 θα αυξηθεί από το φετινό 9,7% στο 16,4% το 2050. Οι ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των χωρών της λίστας βρίσκονταν μεταξύ των 55 και 68 ετών ηλικίας, αν και ο Νοξ τόνισε πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολίτες «να εργαστούν για λίγο περισσότερο».

Το Mercer report τονίζει τη σημασία απασχόλησης των γηραιότερων σε ηλικία επαγγελματιών, κάτι το οποίο θα αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους και θα περιορίσει την επιβάρυνση στο σύστημα συνταξιοδότησης.