Ευ. Λέκκας: Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο στα Ψαχνά – Δεν συντρέχει λόγος μεγαλύτερης ανησυχίας

29/12/2022, 18:18
Ευ. Λέκκας: Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο στα Ψαχνά – Δεν συντρέχει λόγος μεγαλύτερης ανησυχίας

Όπως είπε ο καθηγητής, έγινε άμεσα σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και μέσα σε μια ώρα εκδόθηκε πόρισμα που είναι εμπιστευτικό και προωθήθηκε προς τους αρμόδιους φορείς

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας για τον χθεσινό σεισμό στην Εύβοια.

«Παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο. Τα ρήγματα Ψαχνών και Ευβοϊκού απαιτούν επιτήρηση», ανέφερε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί στο παρελθόν τρία ιστορικά σεισμών.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, έγινε άμεσα σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και μέσα σε μια ώρα εκδόθηκε πόρισμα που είναι εμπιστευτικό και προωθήθηκε προς τους αρμόδιους φορείς.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε, ότι το απόρρητο πόρισμα περιέχει, στο πρώτο του σκέλος, την εκτίμηση των επιστημόνων για τον σεισμικό κίνδυνο ενώ στο δεύτερο σκέλος που αφορά τους φορείς, δίνονται οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν.

Ο καθηγητής πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου υπογραμμίζοντας πως «δεν συντρέχει λόγος μεγαλύτερης ανησυχίας».

Ωστόσο διευκρίνισε, ότι η προσοχή των επιστημόνων είναι «στραμμένη» στη σεισμική ακολουθία και βρίσκονται σε εγρήγορση. Για το λόγο αυτό είπε ότι σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.