Τσαβούσογλου: Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και για την επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

29/12/2022, 19:41
Τσαβούσογλου: Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και για την επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο»

Προκλητικός, για μια ακόμα φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ακόμα και νότια της Κρήτης.

Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος χαρακτηρίζει «υπό κατοχή» την Ψέριμο και κατηγορεί τη χώρα μας για τον εξοπλισμό των νησιών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει.

Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό.

Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας».