Με αρνητικό τεστ 48 ώρων και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ελλάδα

05/01/2023, 21:17
Με αρνητικό τεστ 48 ώρων και μάσκα οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ελλάδα

Στη σύσκεψη του Μαξίμου αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Αρνητικά τεστ 48 ώρων πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας θα απαιτούνται από τους ταξιδιώτες από την Κίνα που φτάνουν στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμοστούν οι συστάσεις της ΕΕ. Όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 48ωρο τεστ θα απαιτείται από όσους έρχονται από την Κίνα είτε με απευθείας είτε με transit πτήσεις.

Αναμένεται η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας. Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των ελλείψεων στα φάρμακα.

Τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Ισχυρή σύσταση για τεστ 48 ωρών και χρήση μάσκας αποφάσισε για τους ταξιδιώτες από την Κίνα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, η συνεδρίαση του οποίου διήρκεσε πολλές ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (4/1/2023).

Ένα ακόμη μέτρο που συζητήθηκε και πολλές χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν ήδη, είναι η ανάλυση των λυμάτων από τα αεροσκάφη, ώστε να εκτιμάται το ποσοστό των κρουσμάτων κατ’ αναλογία.
Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ δεν αποφασίζει, αλλά εισηγείται στις κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες και θα αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσουν και ποια μέτρα θα λάβουν.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας αναφέρει:

Τα κράτη μέλη συμφωνούν:

  • να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
  • να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
  • ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

  • τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
  • συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.