Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Γαλαζοαίματοι» από όλο τον κόσμο φτάνουν στην Αθήνα – Σε κλοιό ασφαλείας η Μητρόπολη

15/01/2023, 17:05
Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Γαλαζοαίματοι» από όλο τον κόσμο φτάνουν στην Αθήνα – Σε κλοιό ασφαλείας η Μητρόπολη

Κάτι λιγότερο από ένα 24ωρο από την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και οι «χρυσοί» καλεσμένοι έχουν αρχίσει να φτάνουν στη χώρα μας.

Αρκετοί είναι οι βουλευτές και οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τον αντιπρόεδρό της ,Παναγιώτη Πικραμένο, και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα απαγορευτικό για όποιον υπουργό ή βουλευτή επιθυμεί να πάει στη κηδεία.

Συγκεκριμένα, στην κηδεία θα πάνε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς και ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραστούν και άλλα στελέχη ή και κάποιοι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο Θανάσης Πλεύρης, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα πάνε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Στέλιος Πέτσας.

Οι «χρυσοί προσκεκλημένοι» που θα δώσουν το «παρών»

Στενοί συγγενείς αλλά και φίλοι του έκπτωτου μονάρχη θα καταφτάνουν ο ένας μετά τον άλλον τόσο σήμερα, όσο και την Δευτέρα προκειμένου να παραβρεθούν στην τελετή της κηδείας του. Οι προετοιμασίες στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη και μεταφορά των υψηλών προσκεκλημένων που θα φτάσουν με τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη, έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία. Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένεται να προστίθενται και άλλοι γαλαζοαίματοι στη λίστα των ανθρώπων που θα παραστούν στην ταφή.

Οι «χρυσοί» προσκεκλημένοι θα φτάσουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας η βασιλικη οικογένεια της Ισπανίας, δηλαδή ο ανιψιός του τέως βασιλιά, Φίλιππος ΣΤ, η σύζυγός του Λετίθια αλλά και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α.

Στην Αθήνα θα βρεθούν επίσης η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας καθώς και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφές της Άννας Μαρίας και ο διάδοχος του θρόνου, Φρέντερικ.

Το παρών θα δώσουν επίσης ο βσιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ΄, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα συνοδευόμενη από την πρώην βασίλισσα Βεατρίκη. Ε

Επίσης την Κυριακή θα έρθουν ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον.

Στην κηδεία του Κωνσταντίνου αναμένεται να βρεθεί επίσης ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ενώ ο πρίγκιπας Ράντου αναμένεται να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας. Στην Αθήνα αναμένεται και ο τέως βασιλιάς Συμεών Β’ της Βουλγαρίας.

Οι αφίξεις των βασιλικών ζευγών θα συνεχιστούν και ανήμερα της κηδείας, οπότε την Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου και η πριγκίπισσα Άννα, εκπροσωπώντας την βρετανική βασιλική οικογένεια.

Αδιευκρίνιστο ακόμη παραμένει εάν θα παραβρεθούν ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ ή ο πρίγκιπας Έντουαρντ.

Τέλος, στη λίστα με τους περισσότερους από 180 καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και πολιτικοί.

Το σχέδιο ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου μίλησε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του «MEGA» για το σχέδιο για την αστυνόμευση της περιοχής γύρω από την Μητρόπολη Αθηνών λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της παρουσίας υψηλών προσκεκλημένων.

Η έλευση του μεγάλου αριθμού επισήμων για την κηδεία του τέως βασιλιά του Κωνσταντίνου θα συνοδευτεί από αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Αναμένεται να στηθεί ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, υπηρεσία φύλαξης «υψηλών» προσώπων, τόσο με ένστολους αστυνομικούς όσο και αστυνομικούς με πολιτικά.

Θα χρησιμοποιηθούν δε και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ελικόπτερα αλλά και drones.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για το σχέδιο για την αστυνόμευση της περιοχής γύρω από την Μητρόπολη Αθηνών λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της παρουσίας υψηλών προσκεκλημένων.

«Ουσιαστικά για την αστυνομία τα μέτρα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχουν ξεκινήσει από χθες, καθώς κάποιοι από τους επίσημους προσκεκλημένους βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Οι αφίξεις των περισσότερων θα πραγματοποιηθούν σήμερα Κυριακή και οι οποίοι θα διαμείνουν σε κεντρικά ξενοδοχεία στην Αθήνα. Αστυνομικοί βρίσκονται στα ξενοδοχεία που θα διαμείνουν οι επίσημοι αλλά και απλωμένοι στην περιοχή γύρω από τη Μητρόπολη καθώς και στο Τατόι», ανέφερε αρχικά.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες από τις 6 το πρωί που ξεκινά το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, θα είναι κλειστή η οδός Μητροπόλεως καθώς και κάποιες κάθετες οδοί οι οποίες θα κλείνουν εκ παραδρομής και θα γίνεται η δυνατότητα να περνούν οχήματα.

Οι πεζοί θα μπορούν να διέρχονται κανονικά.

Από τις 11 και μετά οι μόνοι που θα μπορούν να προσεγγίσουν στον ναό θα είναι μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Είναι 200 άτομα από την οικογένεια του τέως βασιλιά, θα υπάρχουν άτομα από την Περιφέρεια που έχουν αναλάβει και τη διοργάνωση του εθιμοτυπικού κομματιού στον ναό και θα υποδεικνύουν σε αστυνομικούς, που θα είναι στην είσοδο του μητροπολιτικού ναού , ποιοι θα μπορούν να περάσουν και ποιοι όχι.

Η κυκλοφορία στους υπόλοιπους δρόμους θα διεξάγεται κανονικά.

«Πληροφορία για μαζική μετακίνηση δεν έχει έρθει στην ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο η αστυνομία έχει σχέδιο και γι΄αυτό, με τον έλεγχο από την τροχαία, σε σημείο πριν από την πλατεία Συντάγματος. Σε αυτή την περίπτωση θα πηγαίνουν στον ναό για το λαϊκό προσκύνημα και στη συνέχεια θα απομακρύνεται από το σημείο», προσέθεσε.

Όσον αφορά στο Τατόι και στα μέτρα ασφαλείας, η κ. Δημογλίδου επεσήμανε πως, «στο Τατόι θα διατεθούν πάνω από 150 αστυνομικοί μόνο για την περιοχή αυτή. Επίσης είμαστε σε επικοινωνία με την οικογένεια, για το εάν θα επιτραπεί η είσοδος τελικά στους πολίτες να προσεγγίσουν τον χώρο ταφής. Αυτό θα το γνωρίζουμε σήμερα, προκειμένου να γνωρίζει ο κόσμος για να μην ταλαιπωρηθεί».

«Αναφορικά με τον χώρο στο Τατόι που είναι αχανής, θα υπάρχουν και τα drones της ΕΛ.ΑΣ που θα μπορούμε να ελέγξουμε τον μεγαλύτερο χώρο. Από σήμερα έχει αποστειρωθεί ο χώρος, δεν θα προσεγγίζουν πολίτες για να διασφαλίζεται και η ασφάλεια των προσκεκλημένων», τόνισε κλείνοντας.