25η Μαρτίου: Τα Marder και τα F-16 Viper στην παρέλαση – Η Ιλη Ιππικού δεν θα συμμετάσχει

24/03/2023, 10:07
25η Μαρτίου: Τα Marder και τα F-16 Viper στην παρέλαση – Η Ιλη Ιππικού δεν θα συμμετάσχει

Για πρώτη φορά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα λάβουν μέρος τα τεθωρακισμένα Marder και τα μαχητικά F-16 Viper.

Με τη γενική δοκιμαστική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι και την οποία παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της στρατιωτικής παρέλασης που θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αθήνα.

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς, μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot» και «Βέλος», φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων σπουδαστών και σπουδαστριών των στρατιωτικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μηχανοκίνητα τμήματα και φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρέλασης θα πραγματοποιηθούν διελεύσεις αεροπορικών μέσων και, συγκεκριμένα, ελικοπτέρων Apache, NH-90, Kiowa Warrior, UH-1H και Chinook του Στρατού Ξηράς, Sikorsky S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ελικοπτέρων των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών Rafale, Mirage 2000-5, F-4E και Spitfire MJ755, ενώ για πρώτη φορά θα γίνουν διελεύσεις μαχητικών F-16 Viper Fighting Falcon και εκπαιδευτικών T-6A Texan II 120.

Η Ιλη Ιππικού δεν θα συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, διότι κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξοικείωση των ίππων. Η εκπαίδευση της Ιλης συνεχίζεται κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/3) πραγματοποιήθηκε έφιππη πρόβα στην Πανεπιστημίου και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Η ίλη ιππικού έκανε πρόβα τόσο μπροστά από τη Βουλή όσο και στην οδό Πανεπιστημίου, την οποία παρακολούθησαν ο πρώην δήμαρχος Πεντέλης, Ανδρέας Στεργίου, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής της.