Μυτιληναίος - Παπαλεξόπουλος προειδοποιούν για το ενεργειακό κόστος

24/04/2018, 10:03
Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η εγχώρια βιομηχανία να υποστεί μη διαχειρίσιμο πλήγμα, κρούουν οι πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, με επιστολή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Οι κ.κ. Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος, ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα της αντιστάθμιση του κόστους εκπομπών CO2, της εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στη βιομηχανία και της άμεσης και πλήρους κατάργησης της χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ΠΧΕΦΕΛ).

Η σημασία που αποδίδει η βιομηχανία στα τρία αυτά ζητήματα προκύπτει τόσο από την κοινή επιστολή των δυο προέδρων της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ κυρίων Παπαλεξόπουλου και Μυτιληναίου, όσο και από το γεγονός ότι ζητούν συνάντηση με τον κ. Σταθάκη για να συζητήσουν μαζί του τα συγκεκριμένα θέματα και να υποβάλουν προτάσεις για την επίλυση τους.

Σε ότι αφορά τον μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους των εκπομπών CO2 για την ενεργοβόρο, ο οποίος έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποτραπεί η λεγόμενη «διαρροή άνθρακα», δηλαδή η μεταφορά της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας σε τρίτες χώρες, με την επιστολή τίθενται δυο θέματα: Πρώτον το διαφορετικό χρονικό υπολογισμό της μέγιστης αντιστάθμισης (πανευρωπαϊκά προβλέπεται η χρήση του μέσου όρου της τιμής του CO2 καθ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ενώ η ΔΕΗ χρησιμοποιεί το μέσο όρο της τιμής του προηγούμενου μήνα) και δεύτερον την ραγδαία αύξηση της τιμής του CO2 από τα τέλη Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα που έχει φθάσει στα 13 - 14 ευρώ ανά τόνο.

Τα δυο αυτά στοιχεία, όπως επισημαίνεται στην επιστολή έχουν ως αποτέλεσμα το πραγματικό επίπεδο αντιστάθμισης του κόστους των εκπομπών αντί του 80% που έχει εγκρίνει η ΕΕ, να μειώνεται στο 50 - 60% και αυτό για βιομηχανίες στις οποίες το κόστος της ενέργειας αποτελεί το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής τους, αναμένεται να επιφέρει μη διαχειρίσιμο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα τους.

Παράλληλα με τη χαμηλή αντιστάθμιση για τις βιομηχανίες με βάση τις χαμηλές τιμές του CO2 για το 2017, αναμένεται κατακόρυφη άνοδος των εσόδων του ΛΑΓΗΕ από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 λόγω της υψηλής τρέχουσας τιμής (14 ευρώ ανά τόνο) γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά και ασύμμετρα σε βάρος της βιομηχανίας τον ήδη πλεονασματικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ η πρόσθετη επιβάρυνση της βιομηχανίας υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ. Οι κ.κ. Μυτιληναίος και Παπαλεξόπουλος καλούν το υπουργείο και τον ΛΑΓΗΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για την ελάφρυνση της βιομηχανίας από το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές για τη στήριξη των ΑΠΕ), κατ’ αρχήν τονίζεται ότι το θέμα έχει τεθεί από το ΣΕΒ πάρα πολλές φορές ήδη από το 2014 όταν εκδόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία μέσω αυτής της διαδικασίας αποτελεί υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ τον Μάιο του 2016.

Παρόλα αυτά το θέμα παραμένει άλυτο και σήμερα όπως τονίζεται στην επιστολή ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί η ελληνική βιομηχανία εκτεθειμένη λόγω καθυστερημένης εφαρμογής του σχεδίου προσαρμογής ειδικά δε εάν παρέλθουν οι προβλεπόμενες προθεσμίες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι δυο πρόεδροι της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν άμεση και επίσημη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την πορεία έγκρισης του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.