Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η επόμενη μέρα κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις

09/04/2020, 10:47
1

«Μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δε θυμάμαι η γενιά μου να έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Η καθήλωση της ζήτησης σε ποσοστά ανήκουστα, σε τόσο μικρό διάστημα, δεν έχει προηγούμενο» τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο της τοποθέτησής του κατά την διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη ημέρα».

Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι «η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε δημοσιονομική κρίση», συγχαίρονται την την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υποστήριξε δε ότι «οι χώρες προέταξαν την υγειονομική στήριξη παρά την οικονομική. Όμως, σιγά σιγά φαίνεται το τέλος της κρίσης, που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, έχει μέλλον. Άρα αρχίζουν τώρα οι επιπτώσεις στην οικονομία».

Η επόμενη μέρα της κρίσης επιφυλάσσει και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, το χρήμα που τυπώνεται παγκοσμίως είναι τόσο πολύ, που, όταν φτάσουμε στον πάτο της κρίσης, θα αρχίσει να ωφελεί την οικονομία.

Όπως πρόσθεσε, χωρίς ωραιοποίηση, «το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης και την καθήλωση των παραγωγικών μονάδων είναι πρωτοφανής», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους να δούμε μια καθίζηση του ΑΕΠ που θα ξεπερνά το 20%. Τέτοιες εξελίξεις «δεν υπάρχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή αγορά, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αυτή λειτουργεί άψογα. «Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο και προϊόντα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι «για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά στην αγορά».

Αντίθετα, όπως είπε, στη βιομηχανία τα πράγματα είναι χειρότερα. «Βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται «τελείως εξωγενείς παράγοντες».