Δορυφορικό Ίντερνετ στην Ελλάδα φέρνει ο Έλον Μασκ... με ταχύτητες 10 Gbps

07/02/2021, 09:56
Δορυφορικό Ίντερνετ στην Ελλάδα φέρνει ο Έλον Μασκ... με ταχύτητες 10 Gbps

Εκτός της Ελλάδας εντός του 2021 η Space X έχει προγραμματίσει τη διάθεση υπηρεσιών της σε άλλες 16 χώρες.

Γρήγορο δορυφορικό ίντερνετ για όλους φέρνει στην Ελλάδα ο Έλον Μασκ. H κάλυψη της χώρας μας από τους δορυφόρους του προγράμματος Starlink της SpaceX αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021 ο ιδρυτής της Tesla, Elon Musk, μέσω της Space X έχει εκφράσει τη φιλοδοξία να φέρει ευρυζωνικό ίντερνετ μέσω δορυφόρου στην Ελλάδα.

Ήδη στελέχη του project βρίσκονται σε επαφές τόσο με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) όσο και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και αναμένεται να τιμολογείται κατά τι ακριβότερα, εκτιμάται περί το 20% ακριβότερα, θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν και τα 150 mbps.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας διαθέτει απαρχαιωμένες υποδομές και επομένως και χαμηλές ταχύτητες, ακόμα και μέσα στην Αθήνα, καθίσταται αντιληπτός ο αντίκτυπος που θα έχει η απόβαση της θυγατρικής του Μασκ.
Η μελλοντική απειλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Έλον Μασκ προκειμένου να παρέχει γρήγορο ίντερνετ μέσω δορυφόρου έχει δημιουργήσει ένα «μπουκέτο» 1.000 και πλέον δορυφόρων σε χαμηλό ύψος γύρω από τη Γη ενώ στόχος είναι οι 12.000 δορυφόροι ώστε να καλύπτεται κάθε σημείο της γης.

Εφ' όσον επιτευχθούν οι στόχοι των 12.000 δορυφόρων και της ταχύτητας 10 Gbps είναι δεδομένο πως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών ανά τον πλανήτη δεν θα αρχίσουν να αισθάνονται καλά καθώς μακροπρόθεσμα το κόστος της εταιρίας του Elon Musk θα έχει τάση υποχώρησης ενώ οι ίδιες θα αναγκαστούν να κάνουν νέες μεγάλες επενδύσεις.

Εκτός της Ελλάδας εντός του 2021 η Space X έχει προγραμματίσει τη διάθεση υπηρεσιών της σε Αυστρία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Ισπανία.