ΔΕΗ: Εγκρίθηκε συμφωνία με την RWE για επενδύσεις 1,3 δισ. σε ΑΠΕ

09/02/2021, 20:19
ΔΕΗ: Εγκρίθηκε συμφωνία με την RWE για επενδύσεις 1,3 δισ. σε ΑΠΕ

Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables ενέκρινε το δ.σ. της ΔΕΗ την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου. 

Στόχος της συνεργασίας είναι η από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo). Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η κάθε πλευρά θα εισφέρει έως 1 GW αδειοδοτημένων έργων τα οποία και θα αναπτύξει από κοινού η ελληνογερμανική κοινοπραξία. Ειδικότερα η ΔΕΗ αναμένεται να εισφέρει νέα αδειοδοτημένα έργα από τη δεξαμενή του pipeline των έργων που διαθέτει, ενώ η RWE φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση αντίστοιχων έργων που θα εισφέρει με τη σειρά της στο κοινό σχήμα. Με βάση τις τρέχουσες αξίες, η ανάπτυξη έργων έως 2 GW σημαίνει ότι η κοινή επένδυση των δύο εταιρειών μπορεί να φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ και στη φάση της κατασκευής των νέων έργων θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις εργασίας.

Η RWE είναι μια από τις 4 μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, η οποία μάλιστα έχει κοινό με τη ΔΕΗ, την ισχυρή εξάρτηση από τον άνθρακα. Ωστόσο στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού της σχεδιασμού, όπως και η ΔΕΗ, έτσι και η RWE στοχεύει σε δυναμική ανάπτυξη στον κλάδο της πράσινης ενέργειας. Με τη συμφωνία, όπως σχολιάζουν κύκλοι της επιχείρησης, η ΔΕΗ εισέρχεται στο χάρτη των μεγάλων "παικτών" της αγοράς της πράσινης ενέργειας.