Νέο ειδικό ταμείο για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις

04/03/2021, 12:15
Νέο ειδικό ταμείο για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις

Τη λειτουργία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) έως τις 15 Μαρτίου ενός ειδικού ταμείου αρχικού ύψους 60 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης κατά την διάρκεια παρέμβασής του στο διαδικτυακό συνέδριο «Innovative Greeks» που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Endeavor Greece.

Σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών και την ανάδειξη του εθνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, ο κ. Τσακίρης γνωστοποίησε ότι τα κεφάλαια του νέου ειδικού ταμείου θα αξιοποιηθούν στο κομμάτι του κεφαλαίου σποράς (seed financing) και μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer).

Το ταμείο θα ονομάζεται "AccelerateTT" και θα επενδύει μέσω διαχειριστών επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds) απευθείας στο μετοχικό κεφάλαιο νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η γρήγορη ανάπτυξη τέτοιων επιχειρήσεων, η σύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία αλλά και η ευκαιρία κάποιες από αυτές να διαπρέψουν στην παγκόσμια αγορά» σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.