Aegean: Μετά το Πάσχα θα ανακοινωθούν οι όροι της ΑΜΚ

12/04/2021, 19:54
Aegean: Μετά το Πάσχα θα ανακοινωθούν οι όροι της ΑΜΚ

Μετά το Πάσχα έχει προγραμματισθεί η ανακοίνωση των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εακτ. ευρώ της Aegean Airlines.

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης, κατά την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2020.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά το διάστημα 6 με 10 Μαΐου πρόκειται να γίνουν γνωστοί όροι της αύξησης και το κατά πόσο θα υπάρξει προτίμηση των παλαιών μετόχων καθώς και η αναλογία παλαιών και νέων μετόχων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα προχωρήσει και η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για τις απώλειες της περασμένης άνοιξης, λόγω των περιορισμών στις πτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη το ποσό αυτό των 180 εκατ. ευρώ φτάνει για να υποστηρίξει την εταιρεία τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο και λιγότερο πιθανό σενάριο για την πορεία των πτήσεων τους επόμενους μήνες, καθώς παρά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης χρονιάς η Aegean διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Aegean ανακοίνωσε καθαρές ζημίες μετά από φόρους στα 227,9 εκατ. ευρώ και πωλήσεις ύψους 415,1 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2020. Γ εξέλιξη της πανδημίας και τα έντονα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου lockdown στην Ελλάδα και την Ευρώπη, περιόρισαν σημαντικά τη δραστηριότητα αλλά και τον συντελεστή πληρότητας κατά το 4ο τρίμηνο του έτους. Οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 61%, η επιβατική κίνηση υποχώρησε κατά 77% και ο κύκλος εργασιών κατά 74% για το τέταρτο τρίμηνο. Το δίμηνο μάλιστα Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου όπου ξεκίνησαν και τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση και στο εσωτερικό (essential travel), η κάμψη στον κύκλο εργασιών και στην επιβατική κίνηση ήταν μεγαλύτερη από 85%.

Η Aegean προχώρησε την προηγούμενη χρονιά σε άμεσες ενέργειες περιορισμού του κόστους, διαχείρισης των κεφαλαιουχικών δαπανών και διασφάλισης της ρευστότητας για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώθηκαν σε €478,4 εκ. κατά το τέλος του 2020.