Δημ. Γερογιάννης: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού

26/05/2021, 20:09
Δημ. Γερογιάννης: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού

Ως Έλληνες νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η χώρα μας στο να γίνει πραγματικότητα το ψηφιακό πιστοποιητικό covid19 καθώς αυτό θα αποτελέσει ένα κρίσιμο παράγοντα στην επανεκκίνηση του τουρισμού» είπε ο CEO της Aegean Airlines Δημήτρης Γερογιάννης αναφερόμενος στην απόφαση για την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού covid19 των χωρών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο του online event του Politico, με τίτλο “Saving Europe’s summer: mission impossible?”, που συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο, καθολικό, ενιαίο, τυποποιημένο και ηλεκτρονικό εργαλείο για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη, που καθιστά ορατά τα οφέλη των μαζικών εμβολιασμών από τα κράτη μέλη και τους επιτρέπει να απολαύσουν το ταξίδι και τη μετακίνηση μεταξύ των χωρών χωρίς υπερβολικούς και διαφορετικούς σε κάθε χώρα περιορισμούς», σημείωσε.

Είναι ένα μεγάλο βήμα και ελπίζουμε ότι η υλοποίησή του θα προχωρήσει το ίδιο καλά και γρήγορα», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι «το γεγονός πως υπάρχει μια κεντρική δομή ψηφιοποίησης βοηθά στην αντιμετώπιση φαινομένων απάτης». Ο CEO της Aegean Airlines Δημήτρης Γερογιάννης χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική απόφαση ελήφθη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα και επεσήμανε πως ευελπιστεί να είναι το ίδιο γρήγορη και η διαδικασία υλοποίησης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γερογιάννης, τον τελευταίο χρόνο οι αεροπορικές εταιρείες κλήθηκαν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε συνθήκες αβεβαιότητας και έλλειψης προβλεψιμότητας που προκάλεσε η έλλειψη συντονισμού ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και προφανώς είναι ενθαρρυντικό ότι όσο αυξάνεται το επίπεδο συντονισμού και συνεννόησης το κλίμα αβεβαιότητας σταδιακά να μειώνεται. «Αυτό οφείλεται αφενός στην πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και αφετέρου στην έκδοση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Αυτά τα δύο βήματα είναι πολύ σημαντικά», σημείωσε.

Ο κ. Γερογιάννης ανέφερε επίσης ότι «παρόλο που θα το προτιμούσαμε διαφορετικά, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην πολιτική περιοριστικών μέτρων πριν και μετά το ταξίδι που θα επιβάλουν τα κράτη μέλη ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας. Ωστόσο εκείνο που χρειάζεται είναι μια κατά το δυνατόν κοινή γραμμή πλεύσης».

«Ως εταιρεία η Aegean Airlines ακολούθησε κατά γράμμα και μεγάλη πειθαρχία όλους τους κανόνες που τέθηκαν και αυτό θα συνεχίσει να κάνει καθώς αποτελεί προτεραιότητα η υγεία των επιβατών και εργαζομένων και φυσικά πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για το αν τα τεστ λειτουργούν ανασταλτικά σε όποιον επιθυμεί να ταξιδέψει, ο CEO της Aegean Airlines επεσήμανε: «Προφανώς οποιαδήποτε επιπλέον ενέργεια ή κόστος δημιουργεί ένα αντικίνητρο στον ταξιδιώτη. Εντούτοις θέλουμε να αποκατασταθεί το ταξίδι με ασφαλή τρόπο τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζομένους μας. Είμαστε ωστόσο αισιόδοξοι γιατί έχουν γίνει πολλά βήματα σε σχέση με πέρσι, διαθέτουμε πλέον εμβόλια και τα κόστη των τεστ έχουν μειωθεί. Έχουν γίνει βήματα αλλά κατανοούμε ότι για μια ακόμη περίοδο στο μέλλον, κάποιοι περιορισμοί θα είναι απαραίτητοι, καθώς δεν επιθυμούμε να διακινδυνεύσουμε όσα έχουμε κατακτήσει».