Η ΕΤΑΔ στην υπηρεσία των πυρόπληκτων συμπολιτών και των πυρόπληκτων ζώων

09/08/2021, 08:33
Η ΕΤΑΔ στην υπηρεσία των πυρόπληκτων συμπολιτών και των πυρόπληκτων ζώων

Αυτές τις δύσκολες στιγμές και ενώ η μάχη για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων συνεχίζεται, η ΕΤΑΔ συνδράμει από την πρώτη στιγμή και με όλες τις δυνάμεις της, διαθέτοντας σε συνεργασία με όλους τους φορείς υποδομές, εγκαταστάσεις, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της, ώστε να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια και προστασία σε πυρόπληκτους πολίτες, παιδιά και οικογένειες, αλλά και στα πυρόπληκτα ζώα που πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλή καταφύγια.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε θέσει στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υποδομές και εγκαταστάσεις της Εταιρείας εντός της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και άλλων πυρόπληκτων περιοχών, τις οποίες και παραχωρούμε, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και όσο κριθεί αναγκαίο, ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας.

Παράλληλα, είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουμε με εθελοντές-μέρος του προσωπικού μας, αλλά και με κάθε άλλο υλικό μέσο (φύλαξη, περίφραξη κτλ.), έτσι ώστε να καλύψουμε, σύμφωνα με τις ανάγκες, και σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τις οργανώσεις προστασίας ζώων, τις αυξημένες ανάγκες μεταφοράς και ασφαλούς παραμονής των πυρόπληκτων ζώων σε κατάλληλους χώρους.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας εκκενώθηκαν άμεσα όλοι οι ιππικοί όμιλοι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και τα ζώα (αθλητικά άλογα, πόνι και γαϊδουράκια) μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, στο ακίνητο που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ.

Παράλληλα, χτες στη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης πυρόπληκτων πολιτών στο μέτωπο της Εύβοιας κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό ανοίξαμε τις εγκαταστάσεις μας στις Ιαματικές Πηγές Αιδηψού, παρέχοντας στη διάρκεια της νύχτας ασφαλή φιλοξενία σε περισσότερους από 100 πυρόπληκτους πολίτες, ανάμεσα τους οικογένειες με παιδιά, αλλά και ευάλωτες ομάδες ατόμων, τα οποία μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από τις πυρόπληκτες περιοχές.

Στη διάρκεια της νύχτας το προσωπικό μας με την υποστήριξη εθελοντών της περιοχής προσέφερε κάθε δυνατή μέριμνα σε όλα άτομα, έως ότου μεταφερθούν σε νέους χώρους φιλοξενίας (ξενοδοχειακές μονάδες) σήμερα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ή στα σπίτια τους με την αρωγή των όμορων Δήμων στις περιπτώσεις που αυτό κρίθηκε ασφαλές και εφικτό. Το προσωπικό των Ιαματικών Πηγών Αιδηψού και της ΕΤΑΔ παραμένει σε ετοιμότητα, ώστε να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες φιλοξενίας πυρόπληκτων ατόμων της περιοχής, όπως αυτό απαιτηθεί.

Επιπλέον, προσωρινή φιλοξενία παρασχέθηκε χτες στη διάρκεια εκκένωσης κατασκηνώσεων σε πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 200 παιδιά μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά και φιλοξενήθηκαν σε δωμάτια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μέχρι ότου τα παραλάβουν με ασφάλεια οι οικογένειες τους.

Με αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) παραμένουμε σε ετοιμότητα και συνεχίζουμε να θέτουμε όλες τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία των αρχών, των τοπικών φορέων και της κοινωνίας για την προστασία και φροντίδα των πληγέντων συμπολιτών μας.

Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με πνεύμα αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και ανθρωπιάς οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι προσφέροντας ο καθένας από εμάς κάθε μέσο που διαθέτει στην κοινή προσπάθεια.