Ελεγκτικό Συνέδριο: “ΟΚ” στη συμφωνία Cosco – Κυβέρνησης για τον ΟΛΠ

20/08/2021, 14:41
Ελεγκτικό Συνέδριο: “ΟΚ” στη συμφωνία Cosco – Κυβέρνησης για τον ΟΛΠ

Εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Ελεγκτικό Συνέδριο η συμφωνία μεταξύ Cosco και Δημοσίου για την απόδοση του 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, το οποίο κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, στους Κινέζους.

Η τροποποιημένη σύμβαση είχε αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο από το Υπουργείο Οικονομικών. Επόμενο βήμα είναι η κατάθεσή της στη Βουλή εντός Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος Ιουλίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε και ενέκρινε αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης. Ειδικότερα, άναψε “πράσινο φως” για την τροποποίηση δύο συμφωνιών, της συμφωνίας μετόχων και της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετοχών.

Με βάση τη νέα συμφωνία, η Cosco θα κληθεί να υλοποιήσει τις επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών από την οριστική έγκριση του κειμένου, καταθέτοντας σχετική εγγυητική επιστολή που αντιστοιχεί στο ⅓ των ανεκτέλεστων έργων των υποχρεωτικών επενδύσεων. Παράλληλα, δίνεται μία ευελιξία στους Κινέζους, σε περίπτωση, προσφυγών, να παραταθεί το εν λόγω χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία περίοδο 5+5 ετών.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εκπροσωπείται πλέον από ένα και όχι τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, ωστόσο, θα αναβαθμιστούν οι αρμοδιότητές του σε δικαιώματα ψήφου και βέτο σε καίριες επιχειρηματικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η μεταβολή μετοχικού ποσοστού.

Όταν ανάψει “πράσινο” και η Βουλή, θα αποδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα 88 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί ως μεσεγγύηση για το 16% των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 51% των μετοχών στην Cosco (έναντι 280,5 εκατ. ευρώ) και τοποθετήθηκαν σε μεσεγγύηση το υπόλοιπο 16% των μετοχών και το αντίτιμό τους ύψους 88 εκατ. ευρώ. Απαραίτητος όρος για τη μεταβίβαση του επιπλέον ποσοστού ήταν η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 293 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Ωστόσο, υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Cosco να έχει υλοποιήσει σήμερα περί το 1/3 των συνολικών υποχρεωτικών επενδύσεων. Οι Κινέζοι είχαν δείξει ως υπαίτιους το Δημόσιο και τρίτους κι έτσι για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες, αποφασίστηκε να αλλάξουν οι όροι της αρχικής συμφωνίας.