ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Χωρίς τις ΑΠΕ το κόστος ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο

10/09/2021, 12:12
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Χωρίς τις ΑΠΕ το κόστος ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο

Την πεποίθησή του ότι υπό προϋποθέσεις σε βάθος 10ετίας η Ελλάδα από εισαγωγέας ενέργειας μπορεί να γίνει εξαγωγέας, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γεώργιος Περιστέρης και υπογραμμίζοντας ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα «κατακρημνίζει» τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, τόνισε, ότι χωρίς αυτές το κόστος ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Η δυναμική της Βόρειας Ελλάδας ως διαπεριφερειακού κόμβου», ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί πράγματι να κάνει την Ελλάδα μια διαφορετική χώρα, πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική και υπογράμμισε ότι «η απόλυτη επιτυχία του είναι κρίσιμη και θα σημάνει «εκρηκτική» ανάπτυξη για τη χώρα μας».

Βέβαια, όπως επισήμανε, βασική προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα αποτελεί η αντιμετώπιση των χρόνιων ελληνικών, αλλά και κοινοτικών γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. «Μιλάμε για την ελληνική γραφειοκρατία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κοινοτική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν υπερβάσεις, ώστε να σημειωθεί έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Υπογραμμίζοντας ότι το παγκόσμιο μέλλον του πλανήτη περνά μέσα από την απανθρακοποίηση παντού και σε όλα τα πεδία όπως μεταξύ άλλων στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην ψύξη, στη θέρμανση και στις θαλάσσιες μεταφορές, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι «απανθρακοποίηση χωρίς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει».

Ζητούμενο κατά τον ίδιο, είναι η μέγιστη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ, που όπως διευκρίνισε, μπορεί να γίνει με την επιτάχυνση των εγκαταστάσεων νέων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χερσαίων και θαλασσίων. «Με την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, το πιστεύω απόλυτα ότι η Ελλάδα από εισαγωγέας ενέργειας μπορεί σε βάθος 10ετίας να μετεξελιχτεί σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την εθνική οικονομία, αλλά και την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας μας».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, «συγχρόνως με τη διείσδυση των ΑΠΕ, πρέπει να τρέξουν και έργα αποθήκευσης μεγάλης και μικρής κλίμακας της ενέργειας, αλλά και να προχωρήσουν οι διασυνδέσεις.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα «κατακρημνίζει τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα» και σημειώνοντας ότι χωρίς αυτές οι τιμές του ρεύματος θα ήταν ακόμη υψηλότερες, συμπλήρωσε ότι «τις ημέρες που καταγράφεται υψηλό αιολικό δυναμικό, οι τιμές πέφτουν κατά 30%».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα οφέλη της πράσινης μετάβασης είναι πολλαπλά και μερικά εξ αυτών αφορούν σε «μείωση τιμών ενέργειας, δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη και βιώσιμη ευημερία για όλους».

Για τα σχέδια του ομίλου, ο κ. Περιστέρης επισήμανε ότι η πράσινη μετάβαση παραμένει εδώ και 10ετίες στο επίκεντρο του σχεδιασμού του και υπογράμμισε : «προγραμματίζουμε ότι η συνολική συνεισφορά μας στην ελληνική οικονομία στα ερχόμενα χρόνια θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ, στους τομείς των βιώσιμων υποδομών και κυκλικής οικονομίας, με δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, καλά αμειβόμενων».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ