ΔΕΗ: Η Macquarie προτιμητέος επενδυτής για το 49% της ΔΕΔΔΗΕ

10/09/2021, 19:31
ΔΕΗ: Η Macquarie προτιμητέος επενδυτής για το 49% της ΔΕΔΔΗΕ

Με τίμημα ρεκόρ που ανήλθε σε 2,1 δις. ευρώ ανακηρύσσεται σε προτιμητέο επενδυτή για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA).

Σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ. Το αυστραλιανό fund επικράτησε των CVC Capital, KKR και του (επίσης από την Αυστραλία) First Sentier που είχαν κληθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Κύκλοι αναφέρουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ.

Πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι στο διαγωνισμό υπήρξε από την αρχή πολύ μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον από 9 επενδυτές και οδήγησε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από 4 επενδυτικούς κολοσσούς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους €1 τρισ.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.